Mann med hukommelsestap - BER OM HJELP: Siden midten av desember har «John Smith» levd i Oslo, uten å vite hvem han er. - Foto: Politiet /

BER OM HJELP: Siden midten av desember har «John Smith» levd i Oslo, uten å vite hvem han er.

Foto: Politiet

– Hendene mine hadde vært stripset fast

– Jeg kjenner ingen, jeg er desperat, redd og ønsker ingenting annet enn å komme meg ut av denne situasjonen, sier «John Smith». Han har levd i Oslo i snart fire måneder, uten å vite hvem han er.

Han ble funnet svært forkommen i en snøfonn i Grenseveien i Oslo 14. desember i fjor. I dag gikk politiet ut med en pressemelding og bilde av mannen, i håp om at noen vet hvem han er.

– Jeg tror jeg er tsjekkisk, det er det språket jeg forstår best. Jeg forstår også polsk, slovakisk og russisk. Men jeg tenker og drømmer på engelsk, sier han på telefonen til NRK.

Så vidt han vet, har han ingen tilknytning til Norge.

– Jeg skjønner ikke norsk, og jeg kjenner ingen her.

Så langt har politiet ikke funnet noen spor av mannen når de har gjort søk i andre lands register av fingeravtrykk og bilde.

– Jeg er i det minste neppe kriminell, men jeg skulle nesten ønske det. Da hadde de funnet ut hvem jeg er.

Har blitt mishandlet

«John Smith» forteller en dramatisk historie om hva han har fått vite om omstendighetene rundt da han ble funnet. På bakgrunn av tilstanden hans, har politiet etterforsket om han kan ha blitt utsatt for en straffbar handling.

– Jeg våknet med tredagersskjegg på sykehuset den 15. desember, så jeg tror noe må ha skjedd den 12. desember.

Han var dehydrert og svært sulten.

Han forteller at han hadde flere kutt på kroppen, som om han hadde blitt stripset fast.

– Kuttene var dype, og det tok flere måneder før sårene ble leget. Det var helt tydelig at hendene mine hadde vært bundet fast til hverandre, sier han.

Politiet bekrefter mannens historie til NRK, og at han har blitt mishandlet.

– Det stemmer at han ble funnet med tydelige sår rundt håndleddene, og at skadene på kroppen hans er forenelig med historien han forteller, bekrefter Sturla Henriksbø fra seksjon for vold- og seksualforbrytelser.

Funnet i snøen

En forbipasserende fant mannen i en snøfonn, og ringte ambulanse. Han forteller at han trolig var dopet ned.

– Jeg var paralysert, og kunne ikke snakke. Men legen sa det var ulike narkotiskestoffer i systemet, sier han.

Etter at han ble hentet av ambulansen, forteller han at han var innom to sykehus. Det siste var Lovisenberg, der han skal ha ligget over tjue timer i koma.

– Jeg våknet opp med en sykepleier ved siden av meg som jeg ikke forsto. Jeg ba henne snakke til meg på engelsk. Jeg husket ingenting. Det var så rart da hun spurte hva navnet mitt var, og så husket jeg det ikke.

Cathrine Grøndahl - VANSKELIG: Bistandsadvokat Cathrine Grøndahl håper det blir slutt på limbotilværelsen til «John Smith». - Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

VANSKELIG: Bistandsadvokat Cathrine Grøndahl håper det blir slutt på limbotilværelsen til «John Smith».

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix
Håper han får svar

Advokaten hans, Cathrine Grøndahl, håper at han endelig vil få svar.

– Han har vært så fortvilet og ulykkelig lenge. Nå håper jeg at det blir en slutt på denne limbotilværelsen. Det er vanskelig å havne mellom alle stoler, sier hun.

Grøndahl er imponert over språkkunnskapene hans, og tror kanskje at han er fra et øst-europeisk land, men at han har studert i utlandet.

– Det er mye som tyder på at han har bodd i et engelsktalende land lenge. Han har et akademisk og stort ordforråd.

Siste videoer

Folketeateret setter opp de tre musketerer.
Fredag 24. oktober er det klart for premiere på dokumentarfilmen Bjørnøya, et eventyr om tre brødre som følger drømmen om å reise til verdens ytterkant, for å surfe, leke og finne hverandre. Wegge-brødrene er også blant landets fremste utøvere innen ekstremsport og tirsdag 21. oktober viste gutta frem sine kunster og går på line over Youngstorget
Regjeringen gjør ingen ting for å stoppe ødeleggelse av torvmyrer i Norge, men bruker milliarder av kroner på å bevare slike myrområder i regnskogene i Indonesia og Malaysia.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Danserne i Nasjonalballetten er vante til raske trinn med hopp og sprett, men DENNE gangen skal alt gjøres så sakte som mulig. Balletten "Last Touch First" er nemlig i "slow motion".
Bønder på Romerike frykter jordras som i verste fall kan ta liv. Gamle avløpsrør fra 70-tallet er i ferd med å kollapse, slik at jordene blir oversvømte. Sist helg førte kraftige regnbyger til at deler av et jorde i Sørum forsvant.
Det er blitt trendy å bygge miljøvennlig. Sjøvann til oppvarming og blomstereng på taket er noen av de grønne tiltakene i nye store bygg i Oslo og Akershus.