Hopp til innhold

Avvist på Rikshospitalet tre ganger

13 år gamle Casper Fredriksen ble sendt hjem fra Rikshopitalet tre ganger på to uker uten å få utført den nødvendige operasjonen han ventet på.

Stina, Casper og Ronny Fredriksen

Casper Fredriksen har Dandy Walker syndrom og vannhode. Siden påske har han vært innlagt på Rikshospitalet for operasjon tre ganger, men hver gang har han blitt sendt hjem igjen på grunn av andre akuttsituasjoner.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie/NRK

– Jeg synes de må slutte å kutte i stillinger og i stedet behandle de barna som er syke til en hver tid uavhengig av penger, sier far Ronny Fredriksen.

Casper har Dandy Walker syndrom og vannhode. Det innebærer at han har store væskefylte rom og trykk i hjernen. Han har dren til hjernen, og må opereres dersom drenet blir tett.

Ble sendt hjem tre ganger på to uker

Natt til skjærtorsdag våknet 13-åringen av at han hadde vondt i hodet. Foreldrene ringte Rikshospitalet dagen etter og fikk lov til å komme inn. Der ble de preppet for operasjon, men dagen etter sa de at de måtte se an litt og observere videre.

– Det er Casper det går ut over. Det er han som er den store taperen til slutt, og det er veldig vondt for oss som foreldre, sier moren hans Stina Fredriksen.

Siden skjærtorsdag har Casper blitt kalt inn til operasjon tre ganger. I forkant av de varslede operasjonene har Casper fastet og forberedt seg, men alle gangene har han måttet reise hjem.

Føler seg utrygge

Familien kjenner Rikshospitalet godt etter å ha hatt Casper til behandling der gjennom hele hans 13 år gamle liv. Rikshospitalet er det eneste sykehuset som utfører denne typen behandling, men foreldrene opplever at tilbudet har blitt dårligere de siste årene.

– Vi har aldri følt oss utrygge før, men det gjør vi nå og det føles ikke særlig bra, sier Ronny Fredriksen.

Bernt Due-Tønnessen er seksjonsoverlege ved nevrokirurgisk avdeling med ansvar for barnenevrokirurgi. Han mener Casper har vært uheldig.

– Jeg må si at pasienten har vært skrekkelig uheldig i forhold til tidspunkt og kapasitet ved vår avdeling. Vi valgte derfor å utsette dette til uken etter, og til alt overmål så ble den utsatt igjen på grunn av øyeblikkelig hjelp, sier Due-Tønnessen.

Nebemannet med tolv stillinger

I forbindelse med kuttene i Oslo Universitetssykehus har nevrokirurgisk avdeling på Rikshospitalet måtte nedbemanne.

Tolv stillinger er kuttet det siste året. Blant disse er flere med nevrokirurgisk spesialkompetanse. Due-Tønnessen synes det er beklagelig at den lave bemanningen går ut over pasienter.

– Vi kunne godt hatt flere ansatte på de forskjellige nivåene, men dette blir jo en vurdering som ikke jeg skal gjøre, sier Due-Tønnessen.

– De som bestemmer kuttene burde ta seg en tur på sykehus for å se hvordan det er der både for foreldre å barn. Da tenker jeg det blir slutt på å snøre igjen pengesekken, sier Stina Fredriksen.