Hopp til innhold

– Oslo bryter menneskerettighetene

Hittil i år har nærmere 900 bostedsløse ikke fått plass på overnattingstilbudet drevet av frivillige i Oslo. Det hevder Jussbuss, som nå krever at kommunen skjerper seg.

Det var mye kø utenfor overnattingstilbudet i sentrum etter at romfolk ble kastet ut av Sognsvann

– Alle har rett til akutt nødhjelp og overnatting hvis det er fare for liv og helse, og det får man også i Oslo, sier sosialbyråd i Oslo, Øystein Eriksen Søreide. Slik så køen ut utenfor overnattingstilbudet i Oslo sentrum en kveld i november i fjor.

Foto: Daria Zoric / NRK

Røde Kors og Kirkens Bymisjon tilbyr gratis overnatting for bostedsløse i Oslo, og pågangen i vinter har vært stor. Så stor at de frivillige organisasjonene har måttet avvise mange i døren.

Jusstudenter fortviler

Noen av de bostedsløse som ikke får sengeplass, oppsøker Jussbuss - et gratis rettshjelptiltak drevet av jusstudenter ved Universitetet i Oslo.

– De vet ikke hvor de skal tilbringe natten. Det er en helt uholdbar situasjon og vi aner ikke hvor vi skal henvise dem, sier medarbeider i sosialrettsgruppa på Jussbuss, Hanne Skårberg.

Ifølge jusstudentene, har nærmere 900 bostedsløse ikke fått plass på overnattingstilbudet drevet av frivillige i Oslo.

– Tallene taler for seg selv. For en uke siden stod det hele 187 mennesker i kø for å få en seng for natten. 50 av dem tapte loddtrekningen og måtte sove ute den natten. Og dette tilbudet er ikke en gang kommunens, dette er frivillige tilbud, sier Skårberg.

– Fare for liv og helse

Kommunen tilbyr ikke gratis overnatting før det blir 10 minusgrader.

Det synes Skårberg er langt fra godt nok og viser til fagfolk som mener liv og helse kan stå i fare allerede ved 10 plussgrader.

– Dessuten setter vi et juridisk spørsmålstegn ved denne regelens eksistens. Det står ingenting i loven om at temperatur er et lovlig hensyn å ta i det hele tatt, sier hun og fortsetter:

– Alle mennesker, uansett hvor de kommer fra eller hvilken oppholdsstatus de har, er sikret et minimumsvern gjennom menneskerettighetene. De har krav på nødovernatting og det klarer ikke Oslo kommune å innfri.

Sosialbyråd fra Høyre, Øystein Eriksen Søreide, er uenig. Han sier det ikke er noen absolutt grense på 10 minusgrader.

– Vi stiller et tilbud til rådighet hvis det er fare for liv og helse, og da skal det gjøres en individuell vurdering, sier han.

– Godt nok tilbud

Tallet på 900 bostedsløse, som Jussbuss mener ikke får nødvendig tilbud om overnatting, stiller sosialbyråden seg spørrende til.

– Man kan ikke uten videre si at dette er folk som må sove ute. I dette tallet vil det kunne være mange som har krav på overnatting og som faktisk også har fått det. Det kan for eksempel gjelde rusavhengige og det kan være asylsøkere som har krav på overnatting i statlige mottak, sier han.

Han peker på at brukerne av overnattingstilbudene i stor grad er EU-borgere, og sier at disse menneskene også har plikt til å sørge for eget livsopphold mens de forsøker å skaffe seg jobb i Norge.

– Alle har rett til akutt nødhjelp og overnatting hvis det er fare for liv og helse, og det får man også i Oslo. Men ingen kan reise i Europa og forvente offentlig betalt overnatting på ubestemt tid.

Hanne Skårberg fra Jussbuss mener Oslo kommune bør tilby overnatting til bostedsløse uavhengig av antall minusgrader. Grunnen til at dette ikke skjer, mener hun skyldes politisk latskap.

– I første omgang har alle en plikt til å forsørge seg selv, men når de ikke klarer dette trer menneskerettighetene inn. Da er Norge forpliktet, enten vi vil det eller ikke, til å gi disse menneskene et sted å sove.