Hopp til innhold

120 personer trengte soveplass

I dag ble romleiren på Sognsvann fjernet. Det resulterte i stort oppmøte på overnattingstilbudet i sentrum, og mange må tilbringe natten på gaten.

Det var mye kø utenfor overnattingstilbudet i sentrum etter at romfolk ble kastet ut av Sognsvann

Det var mye kø utenfor overnattingstilbudet i sentrum etter at romfolk ble kastet ut av Sognsvann.

Foto: Daria Zoric / NRK

Allerede forrige uke ble det klart at de som bodde i teltleiren på Sognsvann måtte flytte innen torsdag morgen denne uken. I dag ble teltleiren nok en gang ryddet, og folkene som bodde der var uten et sted å bo.

Allerede klokken seks torsdag kveld var over hundre mennesker samlet utenfor overnattingstilbudet til Røde Kors og Kirkens Bymisjon i Hausmanns gate i Oslo sentrum.

– Køen er mye lenger enn det den har vært de siste ukene, og vi kan ikke se bort ifra at svært mange er her på grunn av at de er bortvist fra Sognsvann, sier Merete Mihle som er seniorrådgiver i Røde Kors. Hennes fagfelt er psykososial beredskap.

40 som ikke fikk plass

Hun var en av de som var så heldig å få plass på overnattingstilbudet denne kvelden.

Flere av dem som ble bortvist fra romleieren på Sognsvann møtte opp for å benytte døgnovernattingen i Oslo sentrum. Hun var en av dem som var så heldig å få plass på overnattingstilbudet denne kvelden.

Foto: Daria Zoric / NRK

Det var 40 personer som ikke fikk soveplass på overnattingssenteret denne kvelden. Da innmeldingen startet klokken syv var det mange glade ansikter.

– Det er et fantastisk opplegg og jeg er veldig glad for å få benytte dette tilbudet, sier en romkvinne til NRK.

Hun ble ikke bortvist fra leiren på Sognsvann torsdag morgen, men har tidligere bodd på Sognsvann. Det synes hun ikke noe om.

Kvinner er prioritert i køen til overnattingstilbudet, og torsdag kveld var 53 av de 80 som fikk plass, kvinner. Brorparten av dem som ikke fikk plass var menn.

– Mister nattesøvnen

Merete Mihle, seniorrådgiver i Røde Kors

Merete Mihle, seniorrådgiver i Røde Kors

Foto: Daria Zoric / NRK

Merete Mihle fra Røde Kors sier at kapasiteten ved overnattingssenteret allerede var sprengt, og at pågangen med ekstra romfolk ikke gjør situasjonen bedre.

– Det er ikke noe gøy for oss at vi må bortvise så mange, men her er det bare plass til at 80 mennesker kan få et sted å sove. Det får oss til å miste nattesøvnen, forteller hun.

Hun sier at de ikke ser forskjell på hvem som benytter tilbudet.

– Dette er en krevende situasjon for hele Oslo for øyeblikket. Mange vil dessverre bli avvist og overlatt til å finne seg midlertidige overnattingssteder på egen hånd sier Mihle.

– Kulda er en utfordring

Hun presiserer at kalde netter er en utfordring og at de ser at trangen øker når temperaturen faller.

– Denne natten, og nettene fremover, blir en utfordring. Det begynner å bli kaldt og da er det enda verre å avvise folk, sier hun til NRK.

Tall fra Røde Kors viser at det ofte er rumenere som benytter overnattingstilbudet i sentrum. Over 45 prosent av de overnattende er fra Romania og totalt er 55 prosent av alle overnattere fra Øst-Europa.

– Gjennomsnittlig har vi avvist 20–30 personer de siste ukene, og det er klart en bekymring nå som det blir kaldere og de må tilbringe natten på gaten, sier Mihle.

Håper på videre støtte

Røde Kors fikk sammen med Kirkens Bymisjon midler fra Justis- og beredskapsdepartementet til overnattingstilbudet, nå er de avhengige av nye midler for å fortsette tilbudet.

– Røde Kors og Kirkens Bymisjon vil gjøre det beste vi kan fremover, men det er avhengig av at vi får innvilget penger til videre drift, sier hun.

Totalt har det vært 12 753 overnattinger siden slutten av juni, fordelt hos Røde Kors i Hausmanns gate og hos Kirkens Bymisjon. Til tross for at kapasiteten er sprengt er det ikke mer de kan gjøre.

– Det er ikke mer kapasitet enn til de 80 sengeplassene, men vi vil vurdere hva som må gjøres fremover, og så må kommunen også tenke på kuldeberedskapen sin, avslutter Mihle.

Seniorrådgiver i Røde Kors, Merete Mihle, forteller om overnattingstilbudet til Røde Kors og Kirkens Bymisjon.

Seniorrådgiver i Røde Kors, Merete Mihle, forteller om overnattingstilbudet som de driver i samarbeid med Kirkens Bymisjon.