Hopp til innhold

- Kan bremse kampen mot utelivsdiskriminering

Det blir vanskeligere å straffe utesteder for ulovlig forskjellsbehandling av gjester, mener næringsbyråd Geir Lippestad. Kommunen mister muligheten til å inndra skjenkebevillinger når et felles nasjonalt prikkesystem blir innført fra nyttår.

Baroque

Utestedet Baroque i Bygdøy allé i Oslo er et av stedene som har fått skjenkebevillingen inndratt de siste dagene.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Geir Lippestad

Næringsbyråd i Oslo, Geir Lippestad (Ap), mener at det er trist at et nytt utelivssystem kan gjøre det vanskeligere å motarbeide forskjellsbehandling.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Ved brudd på diskrimineringsloven har kommunen i dag mulighet til å nekte utesteder å servere alkohol i en hel uke.

Men fra 1. januar 2016 innfører regjeringen et felles prikkesystem som betyr at et utested må bli tatt for overtramp flere ganger før de kan straffes.

Byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap), hevder det nye systemet er et tilbakeskritt for Oslo.

– Det å skjenke overstadig berusede mennesker blir lettere, det å jobbe mot diskriminering på utestedene blir vanskeligere, sier Lippestad.

Baroque tatt for tredje gang

NRK meldte tirsdag denne uken at utestedet Baroque nå er tatt for i kontroll for tredje gang i år. Stedet mister dermed skjenkebevillingen enda en gang.

De nye reglene innebærer at et utested må få minst 12 prikker for at et de skal få inndratt skjenkebevillingen.

Blir et utested tatt for diskriminering får de to prikker. Det betyr at utestedet i praksis må bli tatt seks ganger før de blir straffet.

Hindrer arbeid mot forskjellsbehandling

Lippestad frykter at det nye systemet vil gjøre det vanskeligere å straffe utelivsdiskriminering.

– Det skal ganske mye til for å avdekke forskjellsbehandling, for eksempel om man diskriminerer funksjonshemmede, eller diskriminerer på grunn av etnisk bakgrunn.

– I 2015 hadde vi tre slike saker hvor vi inndro skjenkebevillingen for en periode. Det er mye arbeid som ligger bak, og disse sakene blir det nå vanskelig å få gjort noe med, mener han.

Regjeringen vil ha nasjonale regler

Oslo har tidligere søkt helsedepartementet å dispensasjon fra den nye loven, men fikk denne uken avslag.

Departementet kunne ikke stille til intervju, men skriver i en e-post at:

«Klare nasjonale regler vil sikre likebehandling for skjenkestedene og føre til likere konkurranseforhold for bevillingshavere på tvers av kommunegrenser. Nasjonale regler vil også gi bedre forutsigbarhet for serveringsstedene og enklere saksbehandling også i mindre kommuner som ikke har de samme ressursene som de større kommunene.»

Mindre effektivt

Lasse Johnsen

Det nye prikkesystemet kan bli vanskelig å kontrollere, sier Lasse Johnsen, leder av Oslo-politiets utelivsgruppe.

Foto: PRIVAT

Også leder av Utelivsgruppen i Oslo politidistrikt, Lasse Johnsen, mener at de nye reglene er for liberale.

– Oslo har allerede et velfungerende system som nå ser ut til å bli avløst av et langt mindre effektivt system. Diskriminering i døra på et utested ble for eksempel tidligere straffet med en ukes inndragning ved engangsovertredelse.

– Det nye systemet innebærer at du må tas seks ganger for det samme i løpet av en toårsperiode før skjenkebevillingen blir inndratt. Da legger man opp til et system som blir veldig vanskelig å kontrollere, advarer Johnsen.