Hopp til innhold

Dette er Jernbaneverkets skrekk på 17. mai

Jernbaneverket advarer mot at heliumballonger på avveie kan føre til togstans på nasjonaldagen.

Ballonger

Heliumballonger på avveie i nærheten av landets togstasjoner er Jernbaneverkets store frykt på 17. mai.

Foto: Rainer Prang / NRK

Heliumballonger på avveie har tidligere sørget for at togtrafikken i forbindelse med 17. mai-feiringen har stanset.

– Vi har hatt problemer med dette på blant annet Oslo S, Skøyen, Nationaltheatret, i Larvik og i Fredrikstad tidligere. Heldigvis har vi vært skånet mot dette de siste årene, og vi håper at vi skal slippe unna i år også, sier kommunikasjonssjef Kjell Bakken i Jernbaneverket til NRK.

– Kan bli store skader

Årsaken til bekymringen er at heliumballonger, som er svært populære blant barna på 17. mai, normalt er laget i aluminium.

Kjell Bakken i togledersentralen på Oslo S

Kommunikasjonssjef Kjell Bakken i Jernbaneverket.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Når ballongene kommer på avveie og møter kjørestrømmen på 16.000 volt blir det overslag, og i de verste tilfellen smelter ledningen, noe som fører til togstans.

– Noen ganger kan det være raskt og greit å fikse problemene, men andre ganger kan det være svært tidkrevene. Med 16.000 volt smeller det skikkelig og kjøreledningen kan smelte. Da kan skadene bli store og det kan fort ta noen timer å reparere dem.

Jernbaneverket har derfor gjort det til en årlig sak å gå aktivt ut og informere folk om problemene som kan oppstå.

Les også:

Ekstra beredskap og plakater

Tidligere har de vært spesielt bekymret for Nationaltheatret ettersom stasjonen ligger inne i en tunnel.

– Men nå har vi montert en strømskinne i Oslotunnelen, og den er så kraftig at den tåler en ballong. Så på Nationaltheartret er vi nå godt sikret mot dette og kvitt problemet.

I tillegg til å oppfordre folk til å ikke ta med heliumballonger på toget og togstasjonene rundt om i landet, har Jernbaneverket ekstra beredskap på stasjonene som skal følge med på ballonger på avveie.

– Vi er aktive i forkant og ber folk om å passe godt på ballongene sine. På Oslo S vil det bli sendt ut meldinger over høyttalere om å unngå ballonger på plattformene, og vi setter også opp plakater som en ekstra påminnelse, sier Bakken.