Fra og med i dag må alle som ønsker å tenne opp bål søke om tillatelse fra brannvesenet.
Det generelle bålforbudet i Norge varer fra 15. april til 15. september, og gjelder først og fremst i skogmark.
Må søke om tillatelse
Leder for brannforebyggende avdeling i Fredrikstad brannvesen, Per Svanæs, mener det er viktig å være forsiktig med bålbrenning uansett hvor man befinner seg.
– Dette er et forebyggende grep som er gjort for å unngå blant annet skogbrann, sier han.
Det generelle bålforbudet er regulert av direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
– I forskriften heter det at forbudet gjelder i nærheten av skogmark, men generelt gjelder det overalt. Det skal søkes om tillatelse for å brenne bål innenfor forbudsperioden.
– Når det gjelder St. Hans-bål må man også søke om å få lov til å brenne det, for det er bålbrenning innenfor denne forbudsperioden, sier Svanæs.
- Sjekk faren for skogbrann her
Lov med engangsgriller
Forbudet gjelder ikke for engangsgriller, men Svanæs ber likevel folk om å ta forholdsregler dersom de skal ut og grille under vårsola.
– Det som er viktig med engangsgriller er at man er forsiktig og slukker når man har brukt dem. Ikke legg de brukte grillene i søpla for eksempel. Man må være sikker på at man får slukket ordentlig før man kaster dem.
– Hvilke tips har du til folk som har lyst til å nyte vårværet og grille noen pølser?
– Det er bare å grille pølser og være forsiktig. La vær å tenne bål som kan føre til skogbrann. Enhver er ansvarlig for det en gjør i forhold til brannloven. Man skal jo være aktsom som det heter, for å unngå brann, sier Svanæs.
- Les også: Stor skogbrannfare på Østlandet
- Les også: