Hopp til innhold

Nye spørsmål om viktigheten av Haldenreaktoren

I et brev til Næringsdepartementet reiser Forskningsrådet spørsmål om hvor viktig Haldenreaktoren er for norsk forskning. Bellona konkluderer med at det er på tide å planlegge en nedleggelse.

Haldenreaktoren

Det reises spørsmål om hvor viktig reaktoren i Halden er for norsk forskning.

Foto: IFE

– Forskningsrådet mener Haldenreaktoren ikke er så viktig for norsk forskning. Det skriver Teknisk Ukeblad.

I et brev til Nærings- og fiskeridepartementet konkluderer Forskningsrådet med at forskningen ved Haldenreaktoren har begrenset nasjonal betydning.

Ifølge tidsskriftet reagerer Forskningsrådet blant annet på at forskningsresultatene fra Institutt for energiteknikk i Halden sjelden legges åpent fram.

– Planlegg en nedleggelse

Daglig leder i Bellona Nils Bøhmer konkluderer med at reaktoren bør legges ned så raskt som mulig.

– Haldenreaktoren har gått med store underskudd den siste tiden, fordi man ikke lenger har internasjonale kunder som er villig til å betale for å få lov til å drive forskning i Haldenreaktoren. Nå er det på tide å se framover og planlegge for den nedleggelsen av Haldenreaktoren som kommer, mener Bøhmer.

– Det vi gjør er verdifullt

Fridtjov Øwre

Fridtjov Øwre.

Foto: IFE

Fridtjof Øwre er daglig leder ved Institutt for energiteknikk (IFE) i Halden. Han er dypt uenig i kritikken fra Nils Bøhmer i Bellona.

– Vi er fundamentalt uenig i at ikke vårt institutt og det vi gjør er verdifullt. Det er verdifullt for resten av verden og verdifullt for Norge. Vi har hatt utfordringer med økonomien, men det holder heldigvis på å ta seg opp nå, sier Øwre i en kommentar til NRK.

Få publikasjoner?

I løpet av fem år har IFE i Halden offentliggjort kun 16 publikasjoner i vitenskapelige tidsskrifter. Det er en av hovedgrunnene til at Forskningsrådet mener forskningen deres har begrenset betydning. Øwre synes kritikken er urettferdig.

– Jeg er jo litt skuffet over Forskningsrådet, vil jeg si. Vi er et anvendt forskningsinstitutt som har begrensninger i hva vi kan presentere i vitenskapelige tidsskrifter, sier han.

Forskning publisert på annen måte er ikke med i vurderingen.

– Jeg har prøvd å telle opp her i full fart og det er over 600 rapporter og publikasjoner vi til sammen har gitt ut i disse årene, påpeker Øwre.