Hopp til innhold

– Forpliktet til å verne artene

Forsker og amfibieekspert Dag Dolmen ved NTNU er skremt over det som har skjedd i Bjølstaddammen på Kråkerøy.

Bjølstaddammen

Slik så det ut i Bjølstaddammen mandag 10. juni.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

I går kom det frem at Fredrikstad kommune har blitt politianmeldt for grov miljøkriminalitet etter at de lot Bjølstaddammen stå uten vann i tre måneder.

Dolmen mener det biologiske mangfoldet i dammen er viktig for fremtiden.

Dag Dolmen

NTNU-forsker Dag Dolmen mener artene i Bjølstaddammen kan få stor vitenskapelig betydning. ARKIVFOTO.

Foto: Jørn Enger/NRK

– Det finnes mange slags argumenter for å bevare artene. Hvis vi ser det fra et menneskelig ståsted, finnes det her massevis av arter som antakelig kan gi oss både medisiner og interessant kunnskap.

– I tillegg har vi jo internasjonale forpliktelser til å ta vare på arter som er blitt sjeldne. Der har jo Norge undertegnet diverse avtaler, sier Dolmen.

– Artsrik

Amfibieeksperten har selv vært ved Bjølstaddammen for noen år tilbake, og har fått tilsendt bilder av situasjonen i år.

– Det er jo en estetisk førsteklasses dam, men i tillegg så har den jo amfibier. Jeg tror den har alle arter, i alle fall har den storsalamander, spissnutefrosk og liten salamander, sier Dolmen.

– Alle disse står på rødlista over utrydningstruede arter. I tillegg har jeg en tanke om at den dammen har vært veldig rik på biologisk mangfold. Det vil si øyenstikkere, biller, teger, snegler og det som måtte finnes.

Etter en vannlekkasje i januar ble dammen tømt for vann. Gravearbeid ble iverksatt tre måneder senere, i april.

For amfibiene er dette en spesielt sårbar måned, fordi det er da de kommer tilbake for å legge egg.

(Teksten fortsetter under bildet.)

Stor salamander
Foto: Bård Bredesen/Naturarkivet

– Veldig alvorlig

Nå frykter Dolmen at mye av livet i dammen har fått en smell som det blir umulig å reise seg fra.

– Jeg tror at amfibiene vil kunne overleve, men de vil jo få en alvorlig knekk. Det resterende dyrelivet – som også er viktig, ikke minst for amfibiene – må jo nærmest ha blitt utradert. Og det er nesten litt skremmende, sier han.

– Amfibiene lever jo blant annet av det som finnes i vannet. Salamanderne jakter i vannet i en måneds tid eller mer, og de andre amfibiene som lever mer på land er også avhengige av det som måtte krabbe opp av dammen.

Han mener kommunen burde begrenset seg til arbeid utenfor selve dammen i perioden mellom april og september.

– Slik jeg kan tyde bildene er det veldig, veldig alvorlig. Jeg synes det er merkelig at ikke kommunen kunne gjort dette på en helt annen måte. Enten gravd på vinterstid, eller kanskje på enkleste måte å bygge en betongkrone på den eksisterende demningen.

– Kunne ikke utsettes

Kommunalsjef Roy Jakobsen i Fredrikstad kommune sier de måtte vente med gravearbeidet til april, på grunn av sen vår. Det var heller ikke et alternativ å utsette til høsten.

– Da hadde vi etter vår vurdering hatt vesentlig mindre, og kanskje ikke nok vann i dammen gjennom sommeren.

Når det gjelder forslaget om å bygge en betongkrone på den eksisterende demningen svarer Jakobsen følgende:

– Vi har innleid en egen konsulent som har gjennomgått damkonstruksjonen, og vi er ikke ferdige med å analysere hva som eventuelt må gjøres for å opprettholde dammen. Det er ting vi vil komme tilbake til etter sommeren.

Kommunalsjefen sier han ikke har noen bakgrunn for å kunne kommentere Dolmens utspill om at mange arter kan ha blitt utradert som følge av vedlikeholdsarbeidet.