Hopp til innhold

Palestinske journalister forfølges og overvåkes av egne myndigheter

– Palestinske myndigheter er redde for kritikk og forfølger kritiske journalister eller ytringer på sosiale medier, sier Dr. Issam Abeen ved menneskerettighetsorganisasjon Al Haq.

Nidal Abu Akkar driver radiostasjon i flyktningleiren Dheisheh

Nidal Abu Akkar driver en liten radiostasjon i flyktningleiren Dheisheh. Han mener selvstyremyndigheten prøver å kvele radiokanalen ved å kreve inn urimelig mye skatt.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Sigurd Falkenberg Mikkelsen, Vestbredden
Foto: NRK
Dr. Issam Abdeen

– Det er en mangel på respekt for menneskerettigheter og ytringsfrihet i selvstyremyndighetene. Ingen straffes for overgrep mot journalister, sier Dr. Issam Abeen ved menneskerettighetsorganisasjonen Al Haq.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

En av dem som har fått merke det er Nidal Abu Akkar, som startet en liten radiostasjon i flyktningleiren Dheisheh for halvannet år siden. Radiostasjonen sender i flyktningleiren og områdene rundt, som omfatter Betlehem.

Det er et lavbudsjettprosjekt med mye frivillig arbeid. Radiostasjonen kringkaster alt fra matoppskrifter til historier om korrupsjon i de palestinske selvstyremyndighetene og deres motstand mot Oslo-avtalen.

– Vi startet denne radiostasjonen fordi vi vil få fram demokrati og hva som virkelig skjer på bakken, sier Akkar til NRK.

Kveles av skatt

Han mener det er grunnen til at selvstyremyndighetene, ifølge Akkar, legger hindringer i veien for radiokanalen hans.

– De krever blant altfor mye skatt som vi ikke er i nærheten av å kunne betale, sier Akkar.

Han har sine politiske sympatier på venstresiden, og i trappeoppgangen henger et bilde av George Habash, den avdøde lederen for PFLP, en venstreradikal gruppe som er en del av PLO, men som står på både EUs og USAs terrorliste etter blant annet mange flykapringer.

Selv har Akkar sittet elleve år israelsk fengsel, åtte av dem uten å vite hva han var tiltalt for.

LES OGSÅ: Palestina søker om FN-medlemskap

– Verst i Gaza

Han mener at hans radiostasjon, i likhet med alle andre som ikke tilhører hverken Hamas eller Fatah, blir dårlig behandlet på Vestbredden.

– Journalister behandles dårlig overalt på Vestbredden, men det er verre på Gazastripen hvor islamistene og Hamas plager journalister, sier Akkar.

De palestinske områdene synker på pressefrihetsrangeringer. I årets rapport fra Reportere uten Grenser ligger de på 153 plass av i alt 179 land.

Det er et fall på tre plasser, noe som blant annet skyldes angrep på journalister som dekket en demonstrasjon mot konflikten mellom Hamas og Fatah.

Frykter arabisk vår

Myndighetene har også vært urolige for at omveltningene og demonstrasjonene som preger den arabiske våren, også kommer hit.

Men de siste ukene har et nytt element kommet til, forklarer Dr. Issaem Abdeen ved menneskerettighetsorganisasjonen Al Haq.

I forrige uke var palestinernes president på israelsk fjernsyn og sa at han ikke vil flytte tilbake til sin hjemby Safed, som nå er på israelsk jord. Han sa også at det aldri vil bli noe væpnet opprør så lenge han hadde makten.

Skjebnen til palestinerne som ble tvunget til å flytte da staten Israel ble opprettet i 1948 er et svært sentralt tema i Israel/Palestina-konflikten, og utsagnet fra Abbas ble straks fordømt av Hamas.

Overvåker Twitter-kritikere

– Myndighetene er redde for kritikk, og kritikere overvåkes. Etter Abbas-intervjuet kom det mye kritikk på sosiale medier som Facebook og Twitter. Sikkerhetsstyrkene slo til mot noen av dem. Det minner om slik det var på begynnelsen av året, sier han.

– Den israelske okkupasjonen gjør det også vanskelig å være journalist i de palestinske områdene, men når det gjelder indre forhold er det to ting som er avgjørende, fortsetter Abdeen:

– Det er en mangel på respekt for menneskerettigheter og ytringsfrihet i selvstyremyndighetene. Ingen straffes for overgrep mot journalister. Og når det ikke gjøres, føler sikkerhetsstyrkene seg sterkere, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt