Hopp til innhold

I dag legger Abbas frem FN-søknaden

Palestinernes president Mahmoud Abbas legger fredag fram søknaden om palestinsk FN-medlemskap.

Mahmoud Abbas

Palestinernes president Mahmoud Abbas opplever sterkt politisk press for å avstå fra å søke FN-medlemskap.

Foto: STAN HONDA / Afp

Abbas møter FNs generalsekretær Ban Ki-moon i et kort møte på ti minutter klokken 17.35 norsk tid for å overlevere søknaden.

Det bekrefter den palestinske FN-utsendingen Riyad Mansour bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP.

Video Direkte fra FN i New York

Direkte fra FN i New York

Kort etter møtet med Ban holder Abbas sin tale til hovedforsamlingen der han forklarer den palestinske søknaden.

Saken fortsetter.

Video NRKs korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen fra Jerusalem

Jerusalem-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen om palestinernes FN-søknad. Direkte fra Morgennytt 23.09.

Trues med sanksjoner

Palestinerne har valgt å gå til FN på grunn av frustrasjon over at forhandlingene med Israel ikke synes å komme noen vei.

Men Israel og USA er sterkt imot søknaden og har hele uka drevet et intenst diplomatisk spill for å overtale palestinerne til å avstå fra å søke medlemskap i FN.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har truet palestinerne med sanksjoner dersom de tar kravet om annerkjennelse inn for FNs sikkerhetsråd.

Saken fortsetter.

Video Norges ambassadør til FN, Morten Wetland, fra New York

Norges ambassadør til FN, Morten Wetland, fra New York. Wetland sier Norge har frarådet palestinerne å søke FN-medlemskap, og forklarer mulige utfall for søknaden.

Norge kritiske

Norge er kritiske til at palestinerne søker medlemskap i FN.

– Vårt råd har hele tiden vært at man ikke bidrar til at palestinernes venner vender seg mot dem i den prosessen de nå går inn i, sier Morten Wetland, Norges ambassadør til FN i New York.

– Vi har ment at en godt spor vil være å gå til generalforsamlingen og oppgradere palestinernes rolle i FN på visse vilkår vi har vært veldig tydelige på. Medlemskapsspørsmålet har mange usikkerhetsmomenter, og jeg mener Støre har diskutert det med Abbas og andre tidligere.

Wetland mener det er lite sannsynlig at Abbas vil snu i medlemskapsspørsmålet.

– Man vet ikke hvordan søknaden vil bli behandlet i sikkerhetsrådet, det kan gå fort, og det kan gå lang tid, sier Wetland.

– Ikke store forventninger

NRKs utenrikskorrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen sier folk i Øst-Jerusalem stort sett er positive til FN-søknaden.

– Men jeg vil ikke si at forventningene er så veldig store, de har opplevd veldig skuffelser, veldig mange tilbakeslag tidligere, slik at de har en ganske realistisk vurdering av hva som er mulig å få til. Men de er glade for at initativet er tatt, og for at Palestina-spørsmålet igjen dominerer verdensagendaen, sier Falkenberg Mikkelsen.

SISTE NYTT

Siste nytt