Hopp til innhold

UD vil ikke kommentere sikkerhet etter ambassade-angrep

Det norske utenriksdepartementet vil ikke kommentere om de skjerper sikkerheten ved sine ambassader i Midtøsten og Nord-Afrika, etter at tre av USAs utenriksstasjoner er angrepet siden tirsdag.

Kjetil Elsebutangen, Utenriksdepartementet

FØLGER MED: – Vi følger selvsagt nøye med på det som skjer nå, men kan ikke kommentere om vi gjør ekstra tiltak, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Vi vurderer alltid tiltak, og tar alltid de forhåndsreglene vi mener er riktig. Men vi kommenterer ikke sikkerhetstiltak ved våre utenriksstasjoner, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet til NRK.

Bakteppet er at en islamkritisk film har satt sinnene i kok i deler av Midt-Østen og Nord-Afrika.

Torsdag har personer angrepet USAs ambassade i Jemens hovedstad Sanaa og det har vært nye demonstrasjoner i den egyptiske hovedstaden Kairo.

Tirsdag ble fire amerikanere, deriblant USAs ambassadør til Libya, drept i et angrep mot det amerikanske konsulatet i Benghazi. Samme kveld rev demonstranter ned USAs flagg utenfor ambassaden i Kairo.

Amerikanske myndigheter varslet onsdag at de forsterker sikkerheten ved alle sine ambassader verden over etter angrepene.

– Vi følger selvsagt nøye med på det som skjer nå, men kan ikke kommentere om vi gjør ekstra tiltak, sier Elsebutangen i UD.

(Saken fortsetter under videoen)

Stormer ambassaden i Sanaa, Jemen

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Demonstranter stormer USAs ambassade Jemens hovedstad Sanaa. Demonstrantene reagerer på den samme islamkritiske filmen som førte til voldelige demonstrasjoner i Libya og Egypt tidligere i uken og torsdag.

USA forsterker

USA har evakuert egne ansatte fra Benghazi, og sendt spesialtrent sikkerhetspersonell til Libya. Omlag 50 soldater er på vei til hovedstaden Tripoli og skal utplasseres flere steder i landet, forteller amerikanske myndigheter, ifølge CNN.

Raseriet enkelte i Libya, Egypt og Jemen har vist mot USA kommer etter at den islamkritiske filmen «Innocence of Muslims», som de mener er sterkt kritisk overfor profeten Muhammed.

USA tror angrepet i Benghazi var en planlagt handling, og at angriperne brukte protestene mot filmen som et bakteppe.

Parallell til 2006

Hendelsene de siste dagene kan for mange fremstå som en parallell til karikaturstriden i 2006.

Striden startet med at danske Jyllands-Posten trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed den 30. september 2005.

Trykkingen førte til stor debatt, og den norske avisen Magazinet trykket den 10. januar 2006 faksimiler av ti av det tolv karikaturtegningene. Disse var illustrasjoner til en artikkel om ytringsfrihetsdebatten i forbindelse med den danske karikaturstriden.

Tegningene var allerede gjengitt i andre norske aviser, men Magazinets oppslag førte til spenning mellom Norge og grupper av muslimer i Midtøsten, Iran, Afghanistan og Indonesia. Magazinets redaktør, Vebjørn Selbekk, fikk anonyme drapstrusler.

Trykkingen førte til internasjonale protester og demonstrasjoner, handelsboikott, brenning av den norske ambassaden i Damaskus i Syria og angrep på de norske FN-styrkene i Afghanistan.

(Saken fortsetter under bildet)

Brenning av det norske flagget i Lahore

BRENNING: I januar 2010 satte pakistanske islamister fyr på det norske flagget i Lahore, i protest mot at Aftenposten trykket Muhammed-karikaturene.

Foto: ARIF ALI / AFP

Store protester

I januar 2006 satte væpnede menn fyr på det norske flagget utenfor EUs hovedkvarter i Gaza. De truet nordmenn og dansker på livet, og krevde en offentlig unnskyldning for Muhammed-karikaturene.

Fire år senere, i januar 2010, satte pakistanske islamister fyr på det norske flagget i Lahore. Denne gangen i protest mot at Aftenposten trykket Muhammed-karikaturene.

Sist Norge måtte stenge en utenriksstasjon, var da ambassaden i Damaskus ble stengt i mars. Bakgrunnen var da ikke angrep fra demonstranter, men den generelle sikkerhetssituasjonen grunnet konflikten i Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt