Hopp til innhold

Her bodde Anastasia og familien før Eurovision

BAKU (NRK.no): Anastasia Cherkesovas familie og flere andre ble tvangsflyttet fra området hvor Eurovision-finalen går av stabelen. De har fortsatt ikke fått ordentlig kompensasjon fra staten.

Anastasia_ved_Crystal_Hall1

HER BODDE HUN: Anastasia Cherkesova peker på stedet hvor leilighetsblokken hvor hun og familien bodde, før myndighetene beordret riving. Blokken lå fra det bakerste treet ved drosjene og til det tredje eller andre treet i retning mot henne. (Foto: NRK / Amund Aune Nilsen)

Amund Aune Nilsen, Baku
Foto: NRK

Myndighetene i Aserbajdsjan har brukte enorme summer på å sette i stand hovedstaden Baku de siste årene, og arbeidet har blitt intensivert etter at landet vant fjorårets Eurovision Song Contest (ESC).

Men ikke alle har fått være med på festen.

– Vi bodde i en leilighetsblokk som sto akkurat der, sier Anastasia Cherkesova til NRK.no.

Verdens nest høyeste flaggstang Baku

RUVER: Rett bak der Anastasia og familien bodde, ligger den gigantiske Flaggplassen, med verdens nest høyeste flaggstang. (Foto: NRK / Amund Aune Nilsen)

Vi møter den 26 år gamle kvinnen ved arenaområdet til årets ESC, rett utenfor selve sentrum av Baku.

Cherkesova peker mot enden av en rekke trær på en parkeringsplass. Der sto leilighetsblokken som i 15 år var hjemmet for henne selv, moren, faren og sønnen hennes. Faren jobbet på en fabrikk rett nedenfor.

– Det var en fantastisk leilighet. Det var stille, fordi det lå langt unna veien. Det var fint, med vakker utsikt utover havet, forteller Cherkesova.

Kuttet strømmen

Men i 2011 ble Cherkesovas familie offer for myndighetenes grandiose planer. Plutselig skulle blokken de bodde i, som var fra 1985, rives i byfornyelsens navn.

Cherkesovas familie nektet å flytte fra hjemmet, og holdt ut i ett år. Forholdene ble stadig verre.

– Først kuttet de strømmen, så vannet, forteller hun.

– Det var en kald vinter i Baku, husker 26-åringen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Anastasia ved Crystal Hall2

LITE KOMPENSASJON: – Jeg er ikke imot endringer i byen, men synes at staten skulle ha kompensert folk bedre, sier Anastasia Cherkesova. (Foto: NRK / Amund Aune Nilsen)

I bakgrunnen ruver den gigantiske Flaggplassen på 600 mål, som en skulle tro er en overlevning fra sovjettiden. Det er den ikke, da plassen sto ferdig i 2010. Midt på ruver verdens nest høyeste flaggstang, 162 meter høy og 220 tonn tung. Den ligner en gedigen vindmølle. Det aserbajdsjanske flagget som vaier i vinden måler 70 meter ganger 35 meter og veier rundt 350 kilo.

Lav kompensasjon

Til slutt, høsten 2011, ble også blokken familien bodde i jevnet med jorden. Familien var de siste som flyttet ut fra området, etter at i alt 281 leiligheter ble revet.

Først ble familiene tilbudt langt dårligere leiligheter på en dårligere plassering. Først etter at en nabo nektet å godta forslaget, fikk de tilbud om økonomisk kompensasjon.

– Alle fikk tilbud om 1500 manat per kvadratmeter, uavhengig av om leiligheten var fin eller ikke, forteller Cherkesova.

– Kompensasjonene holder ikke til å kunne kjøpe en tilsvarende leilighet i Baku. Da må vi flytte langt utenfor byen. Andre som bodde her har kjøpt nye leiligheter, men de ligger usentralt til, sier hun.

Myndighetene oppga tre grunner for rivingen: større plassbehov for Flaggplassen, ønsket om å sette i stand nærliggende områder, og henviste også til myndighetenes behov og masterplanen for Baku by.

Fonteneplassen Baku

PÅKOSTET: Fonteneplassen i sentrum av Baku har nylig fått en påkostet ansiktsløftning. (Foto: NRK / Amund Aune Nilsen)

– Jeg synes det er bra at byen blir fikset opp, for det er mange dårlige bygninger her. Men jeg synes at staten skulle ha kompensert folk bedre, sier Cherkesova.

Hun vil ikke kritisere presidenten for situasjonen.

– Vi sendte brev til presidenten og presidentfruen. Vi hørte aldri noe fra dem. Vi tror at han ikke har fått beskjed, sier 26-åringen.

– Gråter hver gang jeg er her

I dag bor Cherkesova hos slektninger 30–40 minutter unna sentrum av Baku. Hun deler fortsatt bosted med sin unge sønn, moren og faren. Utkastingen var en spesielt stor påkjenning for hennes allerede syke og aldrende far.

– Jeg gråter litt hver gang jeg kjører forbi med bussen, sier Cherkesova.

Etter besøket ved hennes tidligere bosted går vi rundt på Fonteneplassen inne i byen, en bilfri sone som ble ferdig istandsatt i fjor. De vakre fontenene konkurrerer om oppmerksomheten med nyrenoverte fasader og et strøkent dekke.

– Aserbajdsjan mangler ikke penger. Vi har fullt av olje, påpeker hun.

For det er ikke slik at staten mangler penger. Oljerike Aserbajdsjan bruker enorme summer på Eurovision Song Contest. 375 millioner kronet til selve arrangementet, 80 millioner kroner mer enn den gamle rekorden fra Moskva i 2009. Prislappen for Crystal Hall kommer i tillegg på oppunder 800 millioner kroner. Den tre kilometer lange nye veien til arenaområdet koster omtrent det samme.

Artikkelen fortsetter under bildet

Crystal Hall-området Baku

ARENAEN: The Crystal Hall er finalearenaen i årets Eurovision Song Contest, for nordmenn kjent som Grand Prix. Anlegget kostet oppunder 800 millioner kroner å bygge. (Foto: NRK / Hege Bakken Riise)

– Umulig å gå rettens vei

3930 private husstander og forretningslokaler blitt revet med makt i Baku i perioden 2009-2012, ifølge en rapport fra den ikke-statlige aserbajdsjanske organisasjonen Public Association for Assistance to Free Economy.

Zhorab Ismail

VANSKELIG: – Det er svært vanskelig å vinne frem med slike saker, sier Zohrab Ismayil, leder for en organisasjon som hjelper folk som ble tvangsflyttet (Foto: NRK / Amund Aune Nilsen)

Organisasjonens leder, Zohrab Ismayil, forsøker å hjelpe folk som har blitt offer for myndighetenes tvangsflyttinger og mangel på kompensasjon.

– Vi har syv rettssaker på gang knyttet til erstatninger ved Flaggplassen. Det er svært vanskelig å vinne frem med slike saker, sier Ismayil til NRK.no.

– Selv om vi har hatt flere saker oppe, ser vi at domstolene ikke er interessert i å fullføre dem. De finner hele tiden grunner til å utsette sakene, forteller han oppgitt.

Ismayil mener at folk ville ha fått ordentlig kompensasjon for tvangsflyttinger hvis bare myndighetene hadde fulgt de eksisterende lovene.

– Vårt hovedmål nå, er å få flere saker inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Det kan være at dommer der kan få aserbajdsjanske myndigheter til å endre holdning, tror han.

Avviser anklager

Talsperson Ali Hasanov fra president Ilham Alijevs administrasjon sa nylig at byggearbeidene ved finalearenaen ble startet lenge før Aserbajdsjan vant ESC.

– Noen linker de bygningsarbeidere vi startet på i 2005 med Eurovision Song Contest. Men i hvilket land er det vel ikke omplasseringer av husstander, uttalte han.

Ifølge Hasanov har de 10.000 personene som har måttet flytte fra hjemmene sine fått kompensasjon eller blitt tilbudt bedre hus som erstatning enn det de hadde.

Hvis de ikke har godtatt disse betingelsene har de fått muligheten til å ta saken til retten, sier Hasanov, som mener at kun tre eller fire husstander har gått imot.

Veien til Crystal Hall Baku

NYTT PÅ NYTT: Den nye veien fra finalearenaen The Crystal Hall og Flaggplassen, og inn til sentrum av Baku, kostet rundt 800 millioner kroner. I åsen over ses de såkalte Flammetårnene, tre splitter nye praktbygg. (Foto: NRK / Amund Aune Nilsen)

SISTE NYTT

Siste nytt