Hopp til innhold

- Joachim Gauck ny tysk president

– Den tidligere østtyske borgerrettighetsforkjemperen Joachim Gauck blir Tysklands nye president etter Christian Wullf, sier statsminister Angela Merkel.

Joachim Gauck

Både regjering og opposisjon er enige om at Joachim Gauck skal bli Tysklands neste president.

Foto: JENS MEYER / Ap

Regjeringspartiene og opposisjonspartiene er enige om å velge den 72 år gamle teologiutdannede Gauck som en samlende kandidat etter møter søndag kveld.

I likhet med Gauck er Angela Merkel oppvokst i Øst-Tyskland, og begge er protestanter.

Gauck var en av flere østtyske prester som sterkt bidro til kommunistregimets fall i 1990.

Etter gjenforeningen fikk han ansvaret for Stasi-arkivene, og fikk mye anerkjennelse for avsløre det fryktede østtyske sikkerhetspolitiets forbrytelser.

– En sann demokratilærer

Merkel skal ha vært imot å utnevne Gauck til kandidat, men ga etter for presset. I kveld omtalte Merkel Gauck som en sann lærer i demokrati, som har bidratt til at de to delene av Tyskland har vokst sammen etter gjenforeningen i 1990.

Joachim Gauck var opposisjonens kandidat da Christian Wullf ble valgt i 2010. Da måtte det tre valgomganger til i nasjonalforsamlingen før Wullf ble valgt.

Fredag kunngjorde Wulff at han går av som følge av anklager om maktmisbruk.

Merkel og regjeringen har sammen med opposisjonen forsøkt å komme opp med en samlende kandidat. Det klarte de nesten i kveld. Partiet Die Linke, som har mange tidligere kommunister som medlemmer og blant velgerne, har gjort det klart at de ikke vil støtte Gauck i avstemningen i mars.

Det var Sosialdemokratene og De Grønne som foreslo Gauck. Seinere fikk forslaget støtte av Fridemokratene som deler regjeringsmakt med Merkels CDU.

Lite makt

Presidenten i Tyskland har først og fremst seremonielle oppgaver. Tyskerne forventer imidlertid at landets president skal være et moralsk forbilde som forsvarer grunnloven.

De mange medieoppslagene om Wulff og kritikken av ham skapte voldsomt oppstyr i Tyskland.

SISTE NYTT

Siste nytt