Hopp til innhold

– Krisen hemmer politisk enighet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er bekymret for at politikerne ikke greier å bli enige om andre viktige temaer på grunn av gjeldskrisen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre tror situasjonen i noen europeiske land blir enda verre, før det blir bedre.

Foto: Anders Brekke / NRK

Støre påpeker at den økonomiske krisen i Europa fører til store endringer politisk.

– Vi ser nå at makt flyttes, fordi økonomien er i endring. Når land tiltar seg økonomisk og teknologisk makt, veksler de den inn i politisk makt, sier Jonas Gahr Støre.

– Da får vi en verden som ikke lenger er bipolar, som det var med USA/Sovjetunionen. Noen sier at verden er multipolar, det er mange poler med makt, men det kan også føre til at den nesten blir zeropolar. Det vil si at det ikke er noen som har nok makt til å sette tonen, være dirigenten og si at sånn blir det.

Tror det blir verre

Støre sier det har kommet til uttrykk i flere saker, i det han betegner som «bekymringsfulle dagsordener».

– Klima, der klarer man ikke å få enighet globalt. Ved en handelsavtale greier man ikke å få enighet globalt, fordi det er motsetningsfulle forhold mellom de som sitter med makt rundt et bord.

Flere europeiske land sliter med store underskudd og enorm statsgjeld. Den hvite økonomien synker, mens det er gode tider for den sorte, illegale økonomien.

Støre tror det blir verre for noen land i Europa, før det blir bedre.

– Vi står midt i en situasjon hvor noe veldig grunnleggende er blitt rokket ved, nemlig tillit til at det politiske systemet kan løse problemer, sier han.

– EU-landene må stille noen grunnleggende spørsmål. De har altså utviklet en valuta som åpenbart har hatt mangler i konstruksjonen, slik at det har kunnet være ubalanser uten at noen har satt på bremsene, eller at varsellampene har lyst nok til at politikerne har tatt beslutninger. Man har vedtatt grenser for hvor mye gjeld og underskudd statene kan ha, som de største landene var de første til å bryte.

– EU må bli mer som ett land

Dersom euroen skal overleve, må EU bli mer som ett land, mener økonomikommentator i Aftenposten, Ola Storeng.

– Det vi har endt opp med nå, er en valuta som ikke har noe land. Jeg tror løsningen må bli at valutaen får et land. Det vil si at EU blir mye mer som ett land, altså tettere integrert, sier Storeng.

– Hvis ikke det skjer, tror jeg landene vil ta igjen sin valuta, fordi de ikke kan greie seg uten.

SISTE NYTT

Siste nytt