Hopp til innhold

Omar (12) fra Malmø: – Jeg er hele tiden på vakt

MALMØ (NRK.no): Barn ned i 12-årsalderen rekrutteres ut i kriminalitet i Malmøs drabantbyer. Mange familier truer med å flytte hvis ikke voldsbølgen snart tar slutt.

Omar Osman (12) og Brian Johansson (11)

– REDDE: – Vi blir veldig redde av det som skjer her nå, sier Omar Osman (12) og Brian Johansson (11). I bakgrunnen ser man politistasjonen som natt til onsdag ble rammet av en bombe. Omar våknet av smellet.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

Kathrine Hammerstad i Malmø
Foto: NRK

– Mamma ringte meg nettopp og ba meg komme hjem før det blir mørkt. Det er farlig å gå ute her nå, sier Omar Osman.

Våknet av høyt smell

NRK.no treffer 12-åringen og kameraten Brian Johansson (11) i drabantbyen Eriksfält i bydelen Fosio i Malmø. Dagens innsats på skolen er unnagjort, men det er ikke bekymringsløs lek og moro som preger uteområdene rundt de gulbrune lav- og høyblokkene. Det er neppe kun den bitende kalde vinden som pisker folk raskt av gårde som er grunnen til det.

Magnus Wibert

Hver kveld er patruljer fra sosialtjenesten på plass i gatene mellom blokkene i Fosie for å møte ungdommen. – Vi finner dem ofte på gatekjøkken og i trappeoppganger, sier leder for forebygging, Magnus Wibert.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

Natten i forveien ble politistasjonen noen steinkast unna bombet – og noen kilometer unna ble en 48 år gammel firebarnsfar skutt og drept. Han ble Malmøs sjette drapsoffer siden slutten av november – kaldblodig henrettet på åpen gate.

Halvparten av drapene har skjedd i denne bydelen siste halvannen måneden, noe som sender Fosie opp i ryggen på ”verstingen”; Rosengård. Kriminelle, tungt bevæpnede gjenger og voldelige oppgjør skaper frykt blant bydelens 40.000 innbyggere.

– Jeg ser meg mye rundt over skulderen, snur meg for å se om noen er etter meg. Vi blir redde av det vi hører om kriminaliteten her, sier Omar.

– Alle prater om dette på skolen nå, om alle drapene og hvor farlig det er her, sier Brian.

Omar våknet selv av smellet som rystet nabolaget da bomben gikk av utenfor politistasjonen natt til onsdag.

– Det kom et høyt smell. Så tittet jeg ut vinduet. Der så jeg masse røyk fra politistasjonen, forteller han.

Fire av ti barn lever i fattigdom

Guttene snakker med NRK.no etter samråd med foreldrene. At barn skal leve i frykt i sitt eget nærmiljø, gjør folk vi snakker med i nabolaget sinte. De frykter både for barns sikkerhet og påvirkningen utviklingen har. Det merker også de ansatte ved bydelens sosialtjeneste.

Kontoret for individ- og familieomsorg i Fosie får mange telefoner fra bekymrede foreldre hver gang det smeller i nærmiljøet, forteller sjef for forebyggende seksjon, Magnus Wibert.

Sammen med kontorsjef Eva Stener har han som jobb å sørge for at barna i området ikke faller utenfor og inn i de tvilsomme miljøene, hvor veien til en kriminell løpebane er kort. Livsstilskriminelle, som operativ leder Henrik Stjernblad i Malmø-politiet kaller de unge som rekrutteres i bydelene.

– Politirapportene vi får inn viser at vi oppfordres til å ta kontakt med barn helt ned i 12-12-årsalderen. Det vi ofte opplever når vi tar kontakt med foreldre til de barna vi tar hånd om, er at de ikke visste at barna vanket i miljøer forbundet med risiko, sier Stener til NRK.no.

Ifølge Malmø kommunes siste velferdsrapport, er lever tre av ti barn i Malmø i fattigdom, i Rosengård og Fosie er tallene henholdsvis 61, 5 og 43, 3 prosent. I sistnevnte lever 2200 personer på forsørgerstønad, og i disse husholdningene er det 1400 barn, ifølge sosialtjenesten.

Eva Stener og Magnus Wibert

Sosialtjenesten i Fosie i Malmø har doblet innsatsen i det forebyggende arbeidet etter kriminalitetsutviklingen siste året. Over fire av ti barn lever i fattigdom. – Det er krevende å leve på marginalen konstant, sier leder for sosialkontoret Eva Stener og seksjonssjef for forebygging, Magnus Wibert.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

Fosie har doblet antallet ansatte som jobber forebyggende opp imot barna i faresonen siden inngangen av 2011. Hver kveld sendes patruljer fra sosialtjenesten ut i drabantbyen for å møte ungdommen der de er. Det er ofte på det lokale gatekjøkkenet, i trappeoppganger eller andre store åpne plasser.

– Dette handler bunn i grunn om hvilke valgmuligheter man har. I et område med mye arbeidsløshet og fattigdom, vil denne valgfriheten være begrenset. Disse unge savner positive forbilder, og det gir grobunn for kriminalitet, sier Wibert.

Med sin umiddelbare nærhet til København, kun et kvarters togtur unna og et næringsliv på fremmarsj, har optimismen rådet i Malmø de senere årene. Men i de belastede områdene har resignasjonen tatt overhånd for flere.

Sveriges tredje største by kaprer andreplassen når status over anmeldte lovbrudd gjøres. Ifølge svenske medier viser statistikk at hver tredje malmøbeboer føler seg utrygg om kvelden, mot én av fem i hovedstaden Stockholm.

Selma Sipo og Minela Cebovic, sammen med barna Aisla og Assa Drinic

– At noen henrettes rett utenfor der vi bor er bare ekkelt, sier Selma Sipo og Minela Cebovic, sammen med barna Aisla og Assa Drinic.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

– Kan jeg også bli skutt på åpen gate?

– Jeg flyttet hit fra København for noen år siden, på et tidspunkt da det var mye skyting der, for å komme bort fra det til tryggere og roligere omgivelser. Hva får jeg? Enda mer skyting, sier Sorush Soltan.

Vi treffer den danske småbarnsfaren med sønnen Shahryar (3) på armen, utenfor en av lablokkene i Eriksfältsvägen. Hver gang nye skudd dreper nok et menneske i den sydsvenske byen, vurderer han fremtiden til seg og familien.

Flere av drapene bærer preg av å være oppgjør i kriminelle gjenger, mens andre, deriblant tirsdagens, virker tilfeldige og desto mer uforståelige.

– Jeg lurer jo på om det er så mye tilfeldighet med i bildet, at det like gjerne kan bli meg. Kan jeg også bli skutt på åpen gate? Hva med barnet mitt, når han vokser opp? Det viktigste for meg er mine barns fremtid, og hvis ikke politikerne får en stopper for volden og gjengkriminaliteten her, vil vi vurdere å flytte fra Malmø, sier Soltan.

Joakim Svärd har bodd så lenge i Malmø at han ikke kan tenke seg noe annet sted å bo, voldsbølge eller ei. Men skal han som far komme seg gjennom hverdagene i byen uten å bekymre seg i hjel, må ekstraordinære tiltak til, mener han.

– Jeg har en 14 år gammel datter, og jeg kjører henne til skolen og alt jeg kan, spesielt om kvelden. Jeg føler meg ikke trygg her lenger og vil ikke ta noen sjanser, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt