NRK Meny
Normal

Politisjefens kontor bombet: - Ille hvis dette er hevn fra kriminelle

MALMØ (NRK.NO): De siste månedene har nærpolitisjef Erik Jånsakers folk fått tre rene henrettelser på åpen gate i fanget. Onsdag kom han på jobb til bombet kontor.

Politisjefens kontor

SPRENGT: Både vindu og deler av veggen på nærpolitisjefens kontor på Fosie politistasjon ble blåst inn da bomben gikk av natt til onsdag. Politiet mener det var hevn fra kriminelle rettet mot politiet og deres innsats mot problemene i Malmø.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

Kathrine Hammerstad i Malmø
Foto: NRK

– Det er ingen tvil om at det er sterkere saker enn nyttårsraketter som har vært i bruk her, ja. Vi snakker om reelle doninger, sier Jansåker og titter inn mot det som frem til han gikk fra jobb tirsdag var hans kontor.

Drap få timer før

Vinduet og deler av veggen innvendig er blåst ut. Ark og kontorrekvisita ligger strødd rundt. I luften virvler murpusspartikler og en noe svidd eim har lagt seg over rommet. På utsiden ble teglsteiner blåst ut. Bygningsarbeidere er i full sving med å sveise på en midlertidig plate for å bøte på de verste skadene.

Politisjefens kontor

FIKSER: Onsdag ettermiddag var bygningsarbeidere i full gang med å sette opp en plate i den delen av veggen som ble blåst bort.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

Ved 02.30-tiden natten i forveien plasserte ukjente gjerningsmenn en bombe inntil veggen til politistasjonen i bydelen Fosie i Malmø, vegg i vegg med Jansåkers kontor.

Den gikk av med et smell som vekket mange av beboerne i blokkene som ligger kloss opp mot politibygget. Bare timer i forveien ble en 48-årig firebarnsfar skutt og drept i et boligområde noen kilometer unna. Drapet var det sjette i den sydsvenske byen siden slutten av november i fjor.

Erik Jansåker

– UVANLIG: – Det er uvanlig med så mange brutale drap på kort tid. Vi må håpe vi klarer å oppklare dem, sier nærpolitisjef i Fosie, Erik Jansåker.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

Bomben trolig en hevn fra kriminelle rettet mot politiet, sa Malmø-politisjef Ulf Sempert under en pressekonferanse onsdag.

– Det er jo ille hvis det er rett, at dette er hevn fra kriminelle, fordi vi gjør en innsats mot dette miljøet nå, sier Jansåker, som er nærpolitisjef i Fosie.

– Frykter du at de som sto bak dette ønsket å ramme deg personlig?

– Nei, det har jeg ingen grunn til å tro, sier Jansåker.

Politiet har ingen mistenkte etter verken drapet eller bomben. Det er heller ikke avklart hva bomben som gikk av besto av.

Ingen ble skadet i eksplosjonen, men det var ikke langt ifra. På grunn av drapet tidligere på kvelden satt flere politifolk over utover natten, og de siste forlot stasjonen en liten time før det smalt.

– Om det er en sammenheng mellom drapet og bomben, er for tidlig å si nå, sier han.

– Uvanlig brutalt

Halvparten av de drapene har funnet sted i bydelen Jansåker og hans betjenter har som jobb å holde trygg.

Alle karakteriseres som rene henrettelser, utført på åpen gate i eller ved boligområder.

Vitner hørte opp mot fem skudd da fembarnsfaren Ahmed Hadrous ble likvidert på en parkeringsplass i Fosievägen i går kveld.

Skytevåpen er regelen, snarere enn unntakene ved drapene. Ingen er pågrepet i noen av sakene, hvor ofrene gjennomgående har annen etnisk bakgrunn enn svensk.

48-åring drept i Malmö

HENRETTET: Tirsdag kveld ble en 48 år gammel firebarnsfar henrettet her på parkeringsplassen i Fosievägen. Onsdag ettermiddag var blomster lagt ned like ved åstedet.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

I Malmø er det først og fremst bydelen Rosengård som er beryktet for sine kriminelle gjenger, voldelige oppgjør og høye innvandrertetthet og sosiale nød. Men det er også trekk ved befolkningen i Fosie som tilsier at tre henrettelser på rappen neppe er tilfeldig.

– Det er uvanlig at det klumper seg sånn sammen, og at det er så brutalt som dette. Vi skal ikke spekulere i hvorfor før vi har en etterforskning som gir et svar, men ja: Det er et område med mye fattigdom, høy arbeidsløshet, og høy innvandrerandel. Det er klart at risikoen for å komme borti kriminalitet er høyere i et slikt miljø, sier han.

– Er det trygt å la barna sine vokse opp her?

– Vi har gode skoler, fridsklubber og personell som jobber med barn i området her. Men det er som sagt større risiko i et slikt miljø.

– Er det mye våpen i omløp i nærmiljøet?

– Ikke slik som man får inntrykk av, at det er normalt å bevæpne seg for å være føre var her. Men i visse miljøer, ja.

– Folk føler seg utrygge

Han møter NRK.no til intervju på et lite bakrom på politistasjonen, i påvente av hans eget skal bli restaurert etter nattens bombe. Den brutale hilsenen fra ukjente gjerningsmenn har likevel ikke satt noen stopper for aktiviteten ved den lille stasjonen.

– Folk føler seg utrygge. Da kan vi ikke tenke for mye på at det eksploderte her, når ingen ble skadet. I dag har vi reist rundt og banket på dører og snakket med folk.

– Dette er brutal kriminalitet. Klarer politistasjonen din å hanskes med dette?

– Vi får bistand både nasjonalt og fra Skåne-politiet, så det går fint.

Den svenske krimprofessoren Leif GW Persson har tidligere sagt at han tror mange av drapene forblir uoppklarte.

– Har du tro på at dere tar drapsmennene?

– Vi må jo håpe på det, svarer han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt