Hopp til innhold

Minst 110 har omkommet i kulda

Ni mennesker frøs i hjel i Polen sist natt. Kaldest var det sørvest i landet der temperaturen krøp ned til minus 32 grader.

Kuldebølge i Europa

Denne hjemløse mannen i Paris har kledd seg som best han kan mot kulda.

Foto: Jacques Brinon / Ap

Dermed har kuldebølgen, som også har rammet en rekke andre europeiske land, krevd 29 liv i Polen. De fleste er hjemløse.

Kuldebølge Tsjekkia

En hjemløs kvinne har søkt ly mot kulda i en forlatt fabrikkbygning i Tsjekkias hovedstad Praha.

Foto: Petr David Josek / Ap
Hjemløs i Stavropol

En hjemløs i den russiske byen Stavropol har fått varmt drikke fra den ortodokse kirken.

Foto: EDUARD KORNIYENKO / Reuters
Kuldebølge Warzawa

To menn varmer seg over et bål i sentrum av Warzawa.

Foto: KACPER PEMPEL / Reuters

Kulda, som satte inn i forrige uke, ligger over et stort område fra Frankrike til Ukraina. Flere steder er det satt kulderekorder.

Flest omkommet i Ukraina

Verst har det gått med utsatte grupper i Ukraina, der mange tusen mennesker har søkt seg til varmestuer for å få ly. Likevel har 63 omkommet, ifølge landets nødhjelpsmyndigheter.

Temperaturen i fjellkjeden Karpatene har vært nede i 33 minusgrader, mens det er målt 27 kuldegrader i hovedstaden Kiev.

Myndighetene har opprettet 2000 mottaksplasser på landsbasis der frosne mennesker kan søke ly.

I andre europeiske land har over 30 mennesker omkommet, slik at over 110 har frosset i hjel på få dager, viser tall nyhetsbyrået AFP har samlet inn.

Det er ikke bare hjemløse mennesker som er blitt kuldeofre. I Ukraina har sju mennesker omkommet hjemme, mens over 800 har oppsøkt legekontorer for å få behandling mot frostskader.

Kulde og snø

I Serbia har seks mennesker omkommet i kulda, mens rundt 11.500 er uten veiforbindelse på grunn av kraftig snøfall.

– Vi har evakuert rundt 70 personer fra fjerntliggende områder der veiene er stengt, sier Predrag Maric i politiets nødhjelpsgruppe.

Mobile enheter rykker ut på sleder med mat og medisiner til isolerte områder.

Bymyndighetene i hovedstaden Beograd gir offentlig husly til 140, men det er for lite, og de som ikke har fått plass, forsøker som best de kan å holde varmen i trikker og busser.

– Sjåførene lar dem bli med dersom de sitter bakerst, og ikke forstyrrer andre reisende, sier en talsmann for transportselskapet.

Finanskrise og kulde

I Hellas finanskrisen ført til kraftige nedskjæringer og et sterkt redusert sosialtilbud, noe kulda ikke tar hensyn til. Fem kuldegrader er kaldt i Aten for de mange fattige og hjemløse.

– Vi har få ansatte, men jobber døgnet rundt med å gi de hjemløse tak over hodet, i tillegg til å servere 1250 gratis måltider om dagen, sier Dimitra Noussi, direktør for hjelpearbeidet blant de nødstilte.

Staben hennes på 55 medarbeidere har unngått sparekniven.

Bymyndighetene har åpnet sportskomplekset som ble bygget til OL i 2000 for de hjemløse.

– Vi ber om at ingen hjemløse må fryse i hjel i Aten. Vi går ut hver kveld og deler ut mat og ulltepper, sier Noussi.

I havnebyen Pireus har ikke sosialarbeiderne vært like heldige. Kontraktene til staben på åtte som jobbet blant de hjemløse gikk ut i mars i fjor, og ble ikke fornyet. Samtidig ble senteret for de hjemløse stengt.

Nå er senteret gjenåpnet, og den tidligere sjefen jobber gratis.

På ferieøya Kreta har en innbygger omkommet, mens flere papirløse innvandrere har mistet livet nordøst i Hellas, der temperaturen har krøpet ned mot minus 20 om natta.

SISTE NYTT

Siste nytt