Hopp til innhold

Iran straffer Storbritannia

Det iranske parlamentet har vedtatt at de skal redusere sine økonomiske og diplomatiske forbindelser til Storbritannia.

Iran

PROTEST: Iranske studenter demonstrerer mot Vesten og viser sin støtte til Irans atomkraftprogram.

Foto: - / Afp

Dette skal være Irans motsvar på de nye vestlige sanksjonene som er innført på grunn av Teherans atomkraftprogram, skriver AFP.

Flertallet av de 179 parlamentsmedlemmene stemte for forslaget, som blant annet innebærer at den britiske ambassadøren i hovedstaden blir utvist.

Fire av medlemmene stemte imot og 11 avstod fra å stemme i saken.

Det er foreløpig uavklart hvor omfattende kuttene i de diplomatiske forbindelsene mellom de to landene vil bli. Parlamentet diskuterer også om de skal straffe andre vestlige land for de nye sanksjonene som er innført.

– Beklagelig

Avgjørelsen må godkjennes av Vokterrådet, den mest innflytelsesrike institusjonen i landet, før den eventuelt kan iverksettes.

Tidligere denne uka uttalte Storbritannias ambassadør i Teheran, Dominick Chilcott at det ville være «beklagelig» dersom Iran skulle utvise ham.

14. november offentliggjorde Storbritannia, sammen med USA og Canada, at de skulle innføre nye sanksjoner mot Iran etter at det ble kjent at en FN-rapport uttrykte bekymring for at Teheran utvikles atomvåpen.

– Stanser ikke programmet

Iran har hele tiden hevdet at anrikingen av uran skal brukes til fredelige formål, og nekter for at de har planer om å produsere atomvåpen.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad sa i en uttalelse tirsdag kveld at landet ikke vil stanse sitt atomprogram.

– Amerikanerne har fabrikkert noen papirer og gitt dem til IAEA-sjef Yukio Amano. Han gjentar kun det som står i papirene, hever Ahmadinejad.

Han spør hvorfor IAEA ikke publiserer en rapport om USA, eller en rapport om noen av USAs venner.

– Hvorfor publiserer ikke de en rapport om de tusenvis av amerikanske militærbasene rundt om i verden som har gjemt unna atomvåpen, la presidenten til i en TV-tale.

SISTE NYTT

Siste nytt