Hopp til innhold

FN: Forbrytelser mot menneskeheten i Kongo

Bevæpnede militsgrupper i Kongo kan ha begått forbrytelser mot menneskeheten da de voldtok minst 387 personer på fire dager i 2010.

Video Om voldtekter i Kongo

I juni i år ble det meldt inn 248 voldtekter i Kongo.

Foto: Nyhetsspiller

Det kommer fram av en FN-rapport. Det er tre militsgrupper som anklages for de grove overgrepene i Kongo i fjor sommer.

– Siden angrepene var planlagte på forhånd, og utført systematisk og målrettet, kan de sees på som mulige forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser, sier etterforskere som jobber med saken.

Etterforsker menneskerettsbrudd

FN-etterforskerne har fått i oppdrag å undersøke menneskerettsbrudd utført i 13 landsbyer i Walikale-området i Nord-Kivu, i tidsrommet mellom 30. juli og 2. august i fjor.

387 personer voldtatt i herjingene, inkludert 300 kvinner, 23 menn, 55 jenter og 9 gutter.

Ytterligere 116 sivile skal ha blitt bortført og senere blitt ofre for tvangsarbeid. I tillegg skal minst 923 hus og 42 butikker ha blitt plyndret.

De som utførte voldtektene, skal være fra Mai-Mai-militsen, De demokratiske styrkene for frigjøring av Rwanda (FDLR) og en gruppe tilknyttet den militære avhopperen Emmanuel Nsengiyumva.

248 voldtekter i juni

248 kvinner i Kongo meldte i juni fra om at de var blitt voldtatt. Ifølge medisinske kilder i landet skal kvinnene ha blitt voldtatt av blant andre soldater i Sud-Kivu-provinsen, skriver nyhetsbyrået AFP.

Massevoldtektene skjedde mellom 11. og 13. juni i landsbyen Nyakiele i Sør-Kivu-provinsen, skriver The Washington Post.

Ifølge hjelpearbeiderne som oppdaget overgrepene, skal de ha foregått i tre dager, etter at de kongolesiske styrkene tok seg inn i landsbyen. Gjerningsmennene mistenkes å være en gruppe på om lag 100 menn som har hoppet av fra den kongolesiske hæren.

– Et FN-team som besøkte landsbyen har bekreftet at det har foregått massevoldtekter, plyndring og groteske og nedverdigende angrep, sier FN-talsmann, Rupert Colville.

FN skal sende etterforskere til landsbyen denne uka for å samle informasjon i saken, som først ble rapportert forrige uke av hjelpearbeidorganisasjonen Medicins Sans Frontieres, MSF.





SISTE NYTT

Siste nytt