Hopp til innhold

Saudiarabiske kvinner vil kjøre selv

I en sterkt forhåndsvarslet kampanje vil saudiarabiske kvinner i dag utfordre de strenge grensene for hva kvinner får lov til - og rett og slett sette seg bak rattet i en bil og kjøre.

Saudiarabiske kvinner i Riyadh

Foreløpig er saudiarabiske kvinner henvist til baksetet. For å komme noe sted, er de avhengig av menn, enten et familiemedlem, en ansatt sjåfør eller en drosjekjører.

Foto: FAYEZ NURELDINE / Afp

Sidsel Wold
Foto: NRK

Formelt er det ingenting som hindrer saudiarabiske kvinner i å kjøre bil. Det er ingen lover som slår fast at kvinner bak rattet er forbudt, kun en religiøs kjennelse utstedt av en religiøs leder da bilen gjorde sitt inntog for mange tiår siden.

Dermed ble kjøreforbudet en i rekken av mange forbud for hva kvinner i Saudi-Arabia kan og ikke kan gjøre.

Vil teste grensene

Asmaa al-Ali

Asmaa al-Ali er en av organisatorene av kjøre-selv-kampanjen. Her i intervju med AFP.

Foto: FAYEZ NURELDINE / Afp

Saudiarabiske kvinner må fortsatt ha tillatelse fra en mannlig formynder, det være seg ektefellen eller et mannlig familiemedlem, for å ta seg jobb, for å reise og for å flytte.

Kvinner har ikke rette til å signere et bindende dokument, og det er ikke minst sterke føringer om hvordan de skal dekke seg til fra topp til tå i offentligheten.

Skal kvinnene noen steder, må de kjøres enten av en innleid eller ansatt sjåfør eller et mannlig medlem av familien. Dette selv om de har kjørt bil i årevis utenfor hjemlandet og har internasjonalt gyldige førerkort.

Nå har yngre kvinner bestemt seg for å teste ut grensene. I en kvinnekampanje på sosiale medier, er fredag 17. juni pekt ut som «den store kjøredagen».

Da vil kvinner i bil innta Riyadhs og andre større byers gater. Og de vil kjøre inntil kongen kommer med et dekret som uttrykkelig sier at det er forbudt for kvinner å kjøre bil.

Video Women2drive

VIDEO: Saudiarabiske kvinner trosser kjøreforbudet.

Nok er nok

Maha Al Qahtani har bodd 11 år i USA, og kjørt bil i Statene i tilsvarende periode. Nå bor hun sammen med mann og barn i Riyadh.

I familiens hjem i Riyadh tar Maha av seg niqabaen når NRK kommer på besøk. På denne måten blir kontakten bedre når man snakker om livet i det sharia-styrte kongedømmet.

Maha er oppgitt over at hun, som kvinne, ikke får kjøre bil i Saudi-Arabia.

– Familien har og har hatt asiatiske sjåfører både fra Bangladesh og Nepal, men sjåførene, og spesielt kjøringen, irriterer meg, sier Maha.

– Her skal en fattig mann fra landsbygda, som knapt kan kjøre, være min sjåfør når jeg har hatt sertifikatet mye lenger og dessuten er en mye bedre sjåfør, sier en oppgitt Maha til NRK.

Den saudiarabiske kvinnen innrømmer at det hender hun tar bilen dersom det er nødvendig.

– Når det oppstår en slags krise så har det hendt at jeg har dratt av gårde i bilen vår. Det hender også at jeg tar noen kjøreturer i ørkenen, sier hun.

Hør intervju med Maha Al Qahtani:

Får støtte av ektemannen

Familiebilen, en Hummer, har sotete vinduer så ingen kan se personen bak rattet. Men Maha er ikke redd for å bli stanset. Hun bekymrer seg mer om familiens omdømme.

Mahas ektemann, Mohammed Al Qahtani, har en klar oppfordring til landets myndigheter.

– La min kone få lov å kjøre bil, for Guds skyld, sier han.

Han mener det er på tide at kvinner får lov å kjøre bil i 2011.

Mohammed al Qahtani er menneskerettighetsforkjemper og en saudiarabisk opposisjonell i verdens mest konservative kongedømme.

Det finnes imidlertid nok av konservative, tradisjonsbundne saudiarabiske menn som mener at familiens ære vil gå under om det blir så galt at kvinner skal sette seg bak rattet.

Ifølge tilhengere av kvinne og bil-forbudet er det også tryggere å ha en mann med seg i bilen, og at man gjør ære på kvinnene ved å spare dem for stresset og bryet ved å kjøre bil.

Saudiarabiske kvinner på bilmesse

En saudiarabisk ung kvinne tar bildet av sin venninne under en bilmesse i Jedda i oktober i fjor.

Foto: AMER HILABI / Afp

Fire millioner sjåfører

Det er over fire millioner fast ansatte sjåfører i Saudia-Arabia. Disse er gjerne utenlandske fremmedarbeidere.

En sjåfør koster raskt 2000 saudiske rials, tilsvarende rundt 3000 norske kroner, i måneden.

Selv om det er vanlig å ha en eller flere sjåfører ansatt, er det like mange som ikke har råd til en egen sjåfør. Dermed blir kvinnene avhengig av tilgjengelige mannlige familiemedlemmer skal de noen steder.

- De konservative har alltid strittet imot utviklingen, enten det gjaldt innføring av radio og fjernsyn eller skoler for jenter, sier spaltisten og kommentatoren Badriya al-Bishr til nyhetsbyrået AFF om kvinnenes nye kampsak.

– Tut for en god sak

«Tut for saudiarabiske kvinner» er en av flere støtteaksjoner som er satt i gang for å hedre de saudiarabiske kvinnenes initiativ.

Her har folk fra hele verden, både menn og kvinner, sendt inn videoer hvor de sitter i sine biler og tuter for å vise sin støtte.

USAs utenriksminister, Hillary Clinton, og EUs representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk, Catherine Ashton, er også oppfordret til å vise sin støtte i aksjonen.

Arrestert

En av frontfigurene for «retten til å kjøre selv»-aksjonen, er den 45 år gamle fembarnsmoren Najla Harir. Hun kjører jevnlig rundt i hjembyen Jedda - med mannens tillatelse og støtte.

Familien kom for to år siden tilbake til Saudi-Arabia, etter mange år i utlandet.

Saudiarabiske kvinner i Riyadh

En saudiarabisk kvinne med sine barn har praiet en taxi på gaten i Riyadh...

Foto: FAYEZ NURELDINE / Afp
Saudiarabiske kvinner

...mens to andre kvinner forhandler om prisen.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Både i Libanon, Egypt og Europa var Najla Harir, i likhet med Maha Al Qahtani, sin egen sjåfør. Men altså ikke i hjemlandet.

Hun ble lei av å vente på at noe skulle skje, og bestemte seg for å gå i bresjen selv, inspirert av ungdommene som startet den arabiske våren i Egypt og Tunisia.

– Nok var nok, sier hun til BBC .

Allerede før aksjonen egentlig har startet opp, er kvinner de siste dagene og ukene bøtelagt eller arrestert. Mange selv om de kun har trent hverandre opp i bilkjøring på tomme avsidesliggende plasser og ikke har kjørt i gatene.

En av de første som kom med oppfordringer om å bryte kjøreforbudet, ble arrestert allerede i oktober.

I Kohobar, øst i Saudi-Arabia, ble 32 år gamle Manal al-Sherif fengslet i to uker, etter at hun filmet seg selv mens hun kjørte og deretter la filmsnutten ut på nettet. Hun er en av initiativtakerne til Facebook-siden som på norsk har tittelen: «Lær meg å kjøre slik at jeg kan beskytte meg selv».

Kong Abdullah personlig mottok i etterkant nærmere 3400 anmodninger om å løslate al-Sherif. 24.000 støttet aksjonssiden som ble opprettet på Facebook.

Og det er nettopp kongen kvinnene håper de kan presse, ved at han utseder et dekret som overstyrer det religiøse forbudet.

Det forrige forsøket i 1990 - da saudiarabiske kvinner virkelig sjokkerte det tradisjonelle mannsamfunnet ved å kjøre rundt i hovedstaden - førte ikke frem.

I stedet måtte de 47 kvinnene som deltok tåle harde straffer. Flere mistet jobben sin i offentlig sektor, og de mannlige formynderne måtte tåle harde reprimander.

Også nå florerer advarslene. Myndighetene er oppfordret av konservative miljøer til å slå hardt ned på den nye kampanje. På en motaksjonsside på Facebook blir menn rådet til å slå de kvinnene i familien som forsøker å bryte kjøreforbudet.

Men kvinnene ber hverandre holde motet oppe, og det er gitt en rekke tips for «å mildne reaksjonene «i gjerningsøyeblikket».

- Kjør med det saudiarabiske flagget på bilen, samt ha bilder av kong Abdullah synlig i bilen. Og bruk tildekkende slør. Ikke bli redd om du blir arrestert. Alt de gjør, er å få deg til å skrive under et dokument om at du lover å ikke kjøre mer, heter det på aksjonssiden.

De råder også at sjåførdamene allierer seg med en «vennligsinnet» mann, som finnes i nærheten når politiet kommer.

SISTE NYTT

Siste nytt