Hopp til innhold

– Libyerne har begynt å tenke på et liv uten Gaddafi

Folket i Libya er nok blitt inspirert av det som har skjedd i de andre arabiske landene, men demonstrerer mot regimet av sine helt egne grunner, sier Målfrid Braut-Hegghammer ved Institutt for forsvarsstudier (IFS).

Video Mange demonstrerte i Libya natt til mandag

I natt var det nye demonstrasjoner i Libya. Klikk på bildet for å se video.

– Det er flere grunner til at det libyske folket nå er ute i gatene, sier Braut-Hegghammer.

Det har vært umulig å snakke om, å tenke på, et liv etter Muammar Gaddafi. Det må de begynne å tenke på nå.

Målfrid Braut-Hegghammer / NRK

Ligner mer og mer på Egypt

– De protesterer blant annet mot Gaddafi-regimets brudd på menneskerettigheter og bruddene på ytringsfriheten. Den videre protestbevegelsen er motivert av blant annet fengselsmassakren i Abu Salim i 1996, der det ifølge Human Rights Watch ble drept 1270 innsatte i en hendelse som myndighetene ikke tar ansvar for. De er også motivert av den nylige arrestasjonen av en regimekritisk advokat, sier Libya-ekspert Braut-Hegghammer ved IFS' Seksjon for internasjonal sikkerhetspolitikk.

Målfrid Braut-Hegghammer

Målfrid Braut-Hegghammer tror Libyas ledere nå faktisk må tenke på et liv etter Gaddafi, noe som har vært et tabu.

Foto: IFS

– Men underveis har kravene blitt mer omfattende, og situasjonen ligner nå på den som var i Egypt, sier Braut-Hegghammer.

Hun presiserer at selv om folket har blitt inspirert av opprørene i andre land, er grunnene for demonstrasjonene interne.

I både Tunisia og Egypt ble lengesittende ledere til slutt nødt til å gå av etter store folkeopprør mot regimene. De siste dagene har det vært demonstrasjoner i den store havnebyen Benghazi i Libya, og i dag meldes det om at demonstrasjonene har spredt seg til hovestaden Tripoli.

Vanskelig å sjekke fakta fra opprøret

Det er vanskelig å sjekke om alle rapporter som kommer fra Libya stemmer, for det er få internasjonale journalister til stede. Den libyske døren er stengt for reportere fra utlandet, og lokale journalister blir truet.

Det gjør arbeidet med å rapportere fra demonstrasjonene, og myndighetenes voldelige svar på disse, vanskeligere enn det var under protestene i Bahrain, Tunisia og Egypt.

Det er også vanskelig å si nøyaktig hvor store demonstrasjonene er, og hvor kraftige reaksjonene fra myndighetene er. Protester er generelt forbudt i Libya, men demonstrasjonene som begynte før helgen ble påbegynt etter at en regjeringskritisk advokat ble arrestert.

Myndighetene kontrollerer internett

Libyske myndigheter forsøker også å kontrollere bruken av internett, slik at det er få videoer og bilder som kommer ut av landet.

For eksempel stengte myndighetene i januar for ett år siden tilgangen til Youtube, etter at det ble lagt ut videoer fra Benghazi der familiemedlemmer til drepte i Abu Salim-massakren demonstrerte mot regimet.

Før tilgangen ble stengt ble det også lagt ut videoer av fester der slektninger av Gaddafi deltok.

Braut-Hegghammer sier at det i meldingene som kommer fra det libyske nyhetsbyrået JANA, er den offisielle linjen som blir uttalt. JANA melder i dag at folk strømmer ut i gatene for vise sin støtte til Gaddafi. Og hun mener at selv om libyere er åpne overfor internasjonale medier, så bør også dette sjekkes.

En Flickr-bruker som kaller seg a7fadmokhtar – som på arabisk betyr «Mukhtars barnebarn», en referanse til den libyske motstandshelten Omar Mukhtar – la i går ut det som kan være de eneste bildene som er publisert fra Benghazi, øst i Libya.

Sammenligner med Norge

Braut-Hegghammer sier det er vanskelig å si hvor mange som faktisk er ute og demonstrerer. Libya har en liten befolkning, snaue seks millioner mennesker, og Benghazi har et innbyggertall på mellom 500.000 og 700.000.

– Det går an å trekke en parallell til Norge. Og når det da kommer meldinger om over 200 drepte, så er det veldig mange, sier Braut-Hegghammer.

I natt holdt Gaddafis sønn og antatte arvtager Saif Al-Islam Gaddafi en TV-sendt tale der han både truet demonstrantene og ba dem om å roe seg. Han varslet at det nå ville komme reformer.

Muammar Gaddafi

Hva skjer med Muammar Gaddafi? Følg med på hva den innerste kretsen gjør, er rådet.

Foto: STR / Reuters

BBCs Midtøsten-korrespondent kalte talen «en av de merkeligste politiske talene» han hadde hørt, der Saif Al-Islam Gaddafi la skylden for opprøret på alle andre enn regimet: utlendinger, libyere i eksil, narkotikaavhengige, islamister og medier.

– Slik det er nå, vil det være vanskelig for regmet å ikke komme med innrømmelser. Men spørsmålet er om demonstrantene er villige til å godta et kompromiss som ikke ender med Gaddafis avgang, og om de klarer å fortsette presset. Til slutt vil jeg bli overrasket om det ikke kommer store endringer, sier Braut-Hegghammer.

– Følg med på den innerste kretsen

BBCs korrespondent mener at nattens TV-tale viser at regimet ikke forstår eller innser alvoret i demonstrasjonene. Korrespondenten tror talen bare vil gjøre demonstrantene enda mer besluttsomme i å kvitte seg med Gaddafi-regimet - for de vet at dersom de ikke vinner frem kan det vente en grusom hevn.

Braut-Hegghammer tror også at demonstrasjonene har kommet som et sjokk på de libyske myndighetene. Og nå tror hun et tabu vil bli brutt:

– Det har vært umulig å snakke om, å tenke på, et liv etter Gaddafi. Nå må de skjønne at politikken må endres, og de må tenke på et Libya etter Gaddafi, sier hun. Hva lederen selv vil gjøre, er vanskelig å si.

– Gaddafi kan være sta og ikke ta inn over seg at de nå må endre kurs. Men samtidig kan han snu raskt. Han er en uforutsigbar leder, sier Braut-Hegghammer.

Hun mener det beste tegnet på å forutse hva som kommer til å skje, er ved å følge med på hva de som er rundt ham gjør.

– Det har vært noen kritiske røster rundt ham. Og hvis dette spres til den innerste kretsen, vil ting kunne skje ganske raskt, sier Braut-Hegghammer.

SISTE NYTT

Siste nytt