Hopp til innhold

FN vil øke styrke i Elfenbenskysten

Den sittende presidenten i Elfenbenskysten har sagt han vil ha FN-styrkene ut av landet. FN svarer med å søke om å øke styrken med 2.000 soldater.

FN-soldater i Elfenbenskysten

FN vil ha 2.000 flere av disse soldatene til Elfenbenskysten.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

Lederen for FNs fredsbevarende styrker, Alain Le Roy, uttalte onsdag til nyhetsbyrået AFP at han ønsker å øke styrken som sikrer freden i Elfenbenskysten med mellom 1.000 og 2.000 soldater.

Les også: Tilbyr amnesti til Gbagbo
Les også: FN: – 173 drept i Elfenbenskysten
Les også:

Bråket i landet startet da den sittende presidenten Laurent Gbagbo utropte seg til vinner etter presidentvalget i landet i slutten av november.

Internasjonale observatører mener valgseieren gikk til motstanderen Alassane Ouattara som har forskanset seg på et hotell med sine støttespillere.

Situasjonen er svært spent, og urolighetene etter valget har kostet flere hundre mennesker livet.

– Borgerkrigen ikke langt unna

Børge Brende i Norges Røde Kors frykter at landet skal bryte ut i borgerkrig.

– En borgerkrig behøver ikke være langt unna. Det får de nærmeste dagene vise. Vi ser at folk i Elfenbenskysten er redde, sier Brende til NRK.

Han mener der bør legges press på myndighetene i landet.

Les også: Ouattara-tilhengere inntok ambassaden i Paris

– Det viktigste er at det legges såpass mye press på myndighetene slik at situasjonen ikke eksploderer. Da kan det utvikle seg til å bli en borgerkrig i landet, sier Brende.

Fungerende stasjonsleder ved den norske ambassaden i Elfenbenskysten, Jan Dybfest, sier Norge forholder seg avventende til situasjonen.

– Utenriksminister Jonas Gahr Støre har gitt klar beskjed om at Norge oppfordrer til et fredelig maktskifte. Utover det har ikke Norge et bredt engasjement, men vi følger situasjonen i Elfenbenskysten med stor interesse, sier han.

Truet med maktbruk

Tre vestafrikanske presidenter møtte tirsdag Gbagbo for å levere et ultimatum fra den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS. Ultimatumet ga Gbagbo valget mellom å ga av frivillig eller å bli fjernet med makt.

– Ultimatumet hadde ingen synlig effekt på Gbagbo. Han kom smilende ut etter møtet og nekter å gå av. Vi står derfor overfor en farlig situasjon. Elfenbenskysten var gjennom en borgerkrig i 2002. Landet er splittet i nord og sør og det er spent i hovedstaden, sier NRKs utenrikskorrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

SISTE NYTT

Siste nytt