Hopp til innhold

Nord-Korea vil fortsette sekslandssamtalene

Nord-Korea ønsker å fortsette sekslandssamtalene, men mye tyder på at USA ikke er villig til å gjenoppta forhandlingene om atomnedrustning.

Ri Tong

Nord-Koreas talsmann Ri Tong-il sier landet ønsker nye sekslandssamtaler.

Foto: Hoang Dinh Nam / Ap

Nord-Korea har den siste tida signalisert at de er interessert i å gjenoppta samtalene om nedrustning av landets atomvåpen. Sekslandssamtalene ble etablert i november 2005, men Nord-Korea har lenge boikotta samtalene.

– Hvis USA og Nord-Korea virkelig er interesserte i en atomnedrustning på halvøya, bør de ta ansvar og legge forholdene til rette for nye sekslandssamtaler i stedet for å fortsette militærøvelsen, sier Ri Tong-il, som representerer den nordkoreanske delegasjonen under sikkerhetsmøtet i Vietnam, til nyhetsbyrået Reuters.

Møtet starter i dag, og både USAs utenriksminister Hillary Clinton og andre sentrale politikere skal delta i samtalene, som tar for seg regional sikkerhet.

Clinton var i går på besøk i Sør-Korea i forbindelse med en militærøvelse de to landene organiserer på søndag. Marineøvelsen skal ifølge amerikanske myndigheter hindre framtidige angrep fra Nord-Korea.

Tviler på at USA ønsker å delta

Men selv om Nord-Korea nå ser ut til å være villige til å fortsette samtalene, tviler analytikere Reuters har snakket med på om USA og Sør-Korea ønsker å delta.

Tidligere i år uttalte Hillary Clinton at hun var optimistisk med tanke på nye sekslandssamtaler.

Under besøket til den demilitariserte sonen som deler Nord- og Sør-Korea i går, sa imidlertid Clinton at USA vil iverksette nye sanksjoner mot Nord-Korea. Dermed ser det ut som USA ikke lenger legger opp til forhandlinger.

Tanken bak sanksjonene er at det skal bli vanskeligere for kommunistregimet å sette penger inn i atomvåpenprogrammet. I tillegg skal de motvirke at masseødeleggelsesvåpen blir eksportert til andre land.

Ikke et reelt valg

Det er imidlertid usikkert om USA og Sør-Korea virkelig har et reelt valg når det gjelder deltakelsen i samtalene.

Amerikanske myndigheter frykter at Nord-Korea skal eksportere atomvåpen til utlandet, mens sørkoreanske ledere ønsker ikke å gi inntrykk av at de svikter naboene i nord.

De kommer derfor mest sannsynlig til å gå med på nye samtaler, enten de vil det eller ikke.

SISTE NYTT

Siste nytt