Hopp til innhold

Ny rettssak i en garasje

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Foreløpig vet ingen hvor og når rettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French skal begynne. Klikk på de blå punktene, eller pilene for å se historikken.

Kristian Aanensen i Kongo
Foto: NRK

Dommerne, som skulle kommet med søndagsflyet fra hovedstaden Kinshasa, dukket aldri opp i Kisangani, og militærdomstolen har ennå ikke betalt husleie for kulturhuset de brukte i fjor høst.

- Saksmappen ligger fortsatt i militær høyesterett i Kinshasa, og det blir ingen rettssak før saksmappen er her.

Oppgitt advokat

Det kan hende dommerne tar den med seg når de kommer, men det vet vi ikke, sier advokat, Marius Dietrichson, oppgitt. Han representerer de to nordmennene.

- Vi vet ennå ikke når saken skal begynne eller ikke hvor den skal gå. Den kommer ikke til å gå i kulturhuset, der den har blitt holdt tidligere, for eierne nekter å leie ut før de har fått husleie for de forrige rundene, sier Dietrichson.

Som alternativ har militærdomstolen foreslått et rundt 40 kvadratmeter stort rom i bygningen der tribunalet holder til, alternativt garasjen utenfor hvis været holder seg.

Nye utsettelser

- Lokalet som er foreslått hos militær-tribunalet er for lite, og garasjen utenfor er det usikkert om de nye dommerne vil godkjenne, så det ligger an til nye utsettelser, sier Dietrichson.

Ankesaken mot de to draps- og spiondømte nordmennene kan tidligst starte onsdag, med mindre dommerne flyr med FN eller leier et eget fly for å komme seg til Oriental-provinsen der Kisangani ligger.

Selv om det er usikkert om når og hvor rettssaken starter, er det ingen tvil om at Moland og French på sin side ønsker en rask avklaring.

Vil ikke anke

- Det er aktuelt for oss å ikke anke en ny dom. Det betyr ikke at vi vedtar dommen. Det betyr bare at vi benytter oss av nødrett og nødverge, sier French.

Video

Tjostolv Moland og Joshua French vurderer sterkt ikke å anke en ny dødsdom.

- Det er opp til French og Moland om de vil anke, men de har uttrykt overfor meg at de er klar for å sette sluttstrek for rettssaken, og de vurderer sterkt ikke å anke uansett utfall, sier Dietrichson, som sammen med de kongolesiske advokatene Guillaume Likwela og Andre Kibambe representerer de to.

Ikke lage sirkus

- Vi ønsker ikke å utsette eller protestere unødvendig slik at saken forlenges ytterligere. Vi vil ikke lage noe sirkus over formaliteter. Dette bør foregå på en ryddig måte og avsluttes raskt, sier Dietrichson, også French har et håp om en ryddig saksgang.

Les også: Ikke overrasket over utsettelse

- Vi vil si sannheten og håper det blir en rettferdig og sivilisert rettssak, sier French som understreker at det er forskjell på tro og håp.

De to har sittet fengslet i Kongo i over ett år, under veldig vanskelige forhold i sentralfengselet i Kisangani.

- Stresset på grunn av uvitenhet, og det å ikke ha en rettsstat å forholde oss til, i tillegg til det at vi ikke vet hvor lenge dette vil vare, er en forferdelig kamp som vi jobber veldig hardt med oss selv for å klare, sier French.

Etter planen skulle rettssaken mot de to startet mandag 10. mai, nå er disse planene mer i det blå.

Les også: Ett år siden drapet i Kongo

SISTE NYTT

Siste nytt