Hopp til innhold

Kommer til å anke enhver dom

Forsvarerne til de norske kvinnene i kokainsaken i Cochabamba sier at de kommer til å anke dommernes avgjørelse, uansett hva som skjer i rettssaken.

Norske siktede i kokainsaken i Bolivia

Aktor la ned påstand om 25 og 15 års fengsel for de to norske kvinnene.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Sjur Ø. Knudsen byline

Forsvareren til den 23 år gamle norske kvinnen, Moises Kestenbaum Gamarra, ba mandag om at hans klient maks skulle idømmes fem års fengsel. Statsadvokatens straffepåstand var på 25 år for den norske kvinnen.

Advokaten til den gravide 19-åringen, Jesus Antezema, ba om at klienten hans skulle bli frikjent og løslatt, mens statsadvokat Claudia Mancilla ba om en straff på 15 år.

Begge advokatene sier til NRK.no at de kommer til å anke dommene de to norske kvinnene eventuelt blir idømt.

Har 15 dager på å anke

Dersom noen i saken blir dømt har forsvarerne 15 dager på å anke dommen. En ankesak vil foregå i Cochabamba, mens en eventuelt ny ankesak vil skje i Bolivias hovedstad Sucre.

Det gjenstår fremdeles sluttprosedyre fra en forsvarer, Javier Chisaka – som representerer venneparet til onkelen til den 24 år gamle norskbolivianeren – før det er anledning til å anke. At han først må vente til i dag før han får avgi sin prosedyre, kommer av at advokat Franz Aviles, som representerer 24-åringens onkel, brukte godt over to timer på sin sluttprosedyre i går.

Når disse prosedyrene er ferdig, har aktoratet en anledning til å snakke igjen, etter at to statsadvokater holdt påtalemyndighetens sluttprosedyre i går formiddag.

Dersom aktoratet velger å snakke igjen får forsvarerne anledning til å svare. Dersom aktoratet velger å avstå fra en ny prosedyre, er det bare de tiltalte som får anledning til å snakke før dommerne trekker seg tilbake.

Det er derfor mulig at dommen faller i løpet av dagen, avhengig av om aktoratet velger å svare på forsvarernes prosedyrer, og dermed åpne for en ny runde.

Rettssalen i Cochabamba

Dersom noen i saken blir dømt har forsvarerne 15 dager på å anke dommen. En ankesak vil foregå i Cochabamba, mens en eventuelt ny ankesak vil skje i Bolivias hovedstad Sucre.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Viftet med NRK.no-artikkel i retten

Det er ikke utenkelig at aktoratet velger å svare på forsvarernes prosedyrer, særlig etter at både forsvarerne til den 24 år gamle norskbolivianeren og forsvareren til onkelen valgte å dra frem norske medier som en kilde til feilinformasjon i saken.

Tidligere har andre norske medier ukritisk og feil blitt vist frem i retten som et bevis på at norske medier har forhåndsdømt de tiltalte i saken, mens sakene i virkeligheten har referert hva involverte i saken har sagt.

Forsvareren til den norskbolivianske 24-åringen viftet i rettssalen i går med en utskrift av NRK.nos intervju med statsadvokat Claudia Mancilla, der Mancilla siteres på at de norske kvinnene har et stående tilbud om å slippe løs mot kausjon for 400.000 boliviano.

I retten ble saken assosiert med forsvarerens påstander om at norske medier skriver at statsadvokaten tilbyr å sjekke de norske kvinnene ut av saken mot 60.000 dollar. Forsvareren til den 24 år gamle mannen oppfordret i samme stund statsadvokaten om å anlegge sak mot mediene som skriver slike løgner.

Fikk ikke oppklart feilen

NRK.no rakk dessverre ikke å snakke med forsvareren om påstandene som ble lagt frem i forbindelse med artikkelen etter at retten ble hevet i går. Statsadvokat Mancilla var misfornøyd med det forsvareren hadde hevdet og ville heller ikke snakke med NRK.no.

Avhengig av om hvor lang den siste forsvareren bruker på sin sluttprosedyre, om aktoratet velger å svare, om hvor lang tid de tiltalte bruker på sine sluttkommentarer og hvor lang tid dommerne bruker på å avgjøre saken, er en dom nært forestående.

SISTE NYTT

Siste nytt