Hopp til innhold

Kripos forklarte seg i Bolivia

Forsvarerne brukte nesten to timer på å nekte det norske Kripos-vitnet å innta vitneboksen. Men det var ikke det Lars Grønning var misfornøyd med etterpå.

Video Nektes å bruke håndfaste bevis

Lars Grønning fra Orgkrimavdelingen hos Kripos forklarte seg i saken mot de norske kvinnene som er tiltalt for forsøk på kokainsmugling fra Bolivia.

Lars Grønning i Kripos jobber med utlevering av narkosiktet 23-åring fra Bolivia til Norge

Jeg fikk ordre fra riksadvokaten i Norge om å starte etterforskning ettersom det var et stort parti narkotika på vei til Norge, forklarte Lars Grønning i retten (Arkivfoto)

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK
Rettssaken i Cochabamba i Bolivia.

Kripos-overbetjenten var en av dem som vitnet i retten mandag.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Vitnemålet fra den erfarne politioverbetjenten Lars Grønning fra Orgkrimavdelingen hos Kripos ble opprinnelig utsatt til etter lunsj, fordi han kom til å bruke lang tid i vitneboksen.

Les også: Trengte politihjelp i rettssalen
Les også: Bolivia-tiltalt: - Tror jeg får åtte års fengsel
Les også: – Bruk penger og sex i bestikkelse

Det første som tok lang tid var å komme til boksen.

I nesten to timer gjorde forsvarerne sitt beste for å nekte aktoratets kronvitne å forklare seg.

Ikke overrasket over motstand

Arbeidet som er gjort på den norske siden i saken - med over 20 politifolk, over 67.000 samtaler etterforsket, avhør av siktede, kontroll av pengeflyttinger, analyse av pengebruk, utskrifter og opplysninger fra valutaregisteret - er enormt.

Derfor ga heller ikke advokatene opp kampen for å nekte Grønning å vitne før dommeren ga sin absolutt siste advarsel.

Mens hans satt og ventet på at avgjørelsen skulle bli tatt, sa Grønning til NRK at han ikke var overrasket over det som skjedde.

– Jeg har vært i Bolivia før.

Første bevis som involverer flere

De som har fulgt saken i Cochabamba de siste dagene, har hatt grunn til å tvile på om tiltalene mot flere av de som sitter på tiltalebenken har rot i virkeligheten.

Først i dag formiddag - med en detaljert oversikt over hvem av alle de tiltalte som hadde ringt hverandre i perioden de norske kvinnene var i Bolivia - la et av aktoratets vitner frem beviser som impliserer flere av de tiltalte.

I tillegg til koffertene, Adidas-bagene og dokumentene som aktoratet tok frem i retten dagen før, og som i all hovedsak kun dreier som om de hva de norske kvinnene ble tatt med på Jorge Wilstermann-flyplassen i Cochabamba, var oversiktene over samtalene som ble vist frem på et lerret i rettssalen de eneste fysiske bevisene i rettssaken.

Dette beviset ble forsøkt stanset av forsvaret, og da særlig de samme advokatene – advokaten til den 24 år gamle norskbolivianeren og advokaten som representerer 24-åringens onkel, hans kone og hennes mor - som senere mest størst iver forsøkte å stanse det norske politivitnet.

Det er også disse advokatenes klienter aktor har hatt problemer med å bevise var deltagere i smuglingen.

Bare muntlig rettssak

Den store mangelen på fysiske bevis i rettssaken, grunner delvis i at det er en muntlig rettssak.

Så langt har dommeren bare i få tilfeller tillatt håndfaste bevis.

Også Grønning fikk satt opp et lerret i rettssalen, og etter protester fra de to samme advokatene som tidigere kom beskjeden fra dommeren om bare å vise et par relevante bilder.

Grønning viste da blant annet frem en oversikt over narkonettverket slik norsk politi tror det er, og SMS-er som ble sendt til og fra den 23-år gamle kvinnen den dagen de norske kvinnene ble arrestert.

Både før og etter fremvisningen av bildene svarte Grønning på aktors og forsvarernes spørsmål med en stor detaljkunnskap, som mer enn noen andre vitner sannsynliggjør aktors tiltaler.

Likevel, Kripos-vitnet hadde ventet å få legge frem sine bevisdokumenter.

Må huske 67.000 samtaler

– Jeg er skuffet over det jeg fikk gjort, fortale Grønning etter at den lange dagen i rettssalen var over.

Det som nå er tilfelle er at Kripos ikke får legge frem sine bevisdokumenter for retten, dokumenter som er resultat av arbeidet til 20 etterforskere i Norge.

Dokumentene ligger ubrukt på PC-en Grønning hadde med seg til Bolivia.

Etter så massiv etterforskning er det Grønning husker det eneste som vil bli brukt i saken, noe som også avhenger av spørsmålene han ble stilt.

Hvor imponerende detaljkunnskapene enn er, var ikke Kripos-vitnet fornøyd etter å ha fremlagt sitt vitnemål.

– Det er for eksempel vanskelig å huske nøyaktig alt fra over 67.000 telefonsamtaler, sa Grønning.

NRK.no er til stede og følger rettssaken i Cochabamba direkte fra klokken 15.30 i dag.

SISTE NYTT

Siste nytt