Hopp til innhold

Trengte politihjelp i rettssalen

Det ble ampert i rettslokalet da Kripos-overbetjent Lars Grønning skulle vitne i saken mot de norske kvinnene i Cochabamba. Følg rettssaken direkte her.

Rettssaken i Cochabamba i Bolivia.

En norsk Kripos-overbetjent er blant vitnene som skal forklare seg mandag.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Sjur Ø. Knudsen byline
Lars Grønning i Kripos jobber med utlevering av narkosiktet 23-åring fra Bolivia til Norge

Lars Grønning.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Les også: – Bruk penger og sex i bestikkelse

Les også: Bolivia-tiltalt: - Tror jeg får åtte års fengsel

Kranglet om norsk politivitne

Advokaten til den påståtte hovedmannen i kokainsaken i Bolivia protesterte heftig mot at en norsk Kripos-etterforsker skulle få vitne mandag. Dommeren lot seg ikke overbevise.

Dermed kunne politioverbetjent Lars Grønning innta vitneboksen i Cochabamba ved 22.15-tiden norsk tid. Politioverbetjenten forklarte at han har jobbet i politiet i 33 år, og at han jobber med organisert kriminalitet.

Dommeren har tidligere i saken pålagt flere av dem som har forklart seg å ikke bevege seg utenom den aktuelle saken. Likevel fikk Grønning lagt fram at norsk politi knytter saken i Bolivia til den såkalte Arlanda-saken der to norske kvinner ble tatt med drøyt 6 kilo kokain i bagasjen i oktober 2008.

Saken har mange likhetstrekk med den som nå går får retten i Cochabamba. Opprullingen startet da de tre norske kvinnene som er tiltalt ble stoppet med over 22 kilo kokain fordelt på flere sportsbager de hadde med i koffertene sine.

– Jeg fikk først kjennskap til saken gjennom media, og fikk så ordre fra riksadvokaten i Norge om å starte etterforskning ettersom det var et stort parti narkotika på vei til Norge, sa Grønning.

Han fortalte at etterforskningen i Norge ble satt i gang rundt 1. juni, og samarbeidet mellom politiet i Norge og Bolivia begynte ganske raskt.

– 20 politifolk har jobbet med saken i Norge, sa Grønning.

Han sa også at norsk politi innhentet tillatelser før de tappet telefoner for informasjon. Norsk politi har etterforsket 20 telefoner og 67.000 samtaler.

Utpekte hovedmannen

På spørsmål om hvem som er involvert i begge sakene, pekte Grønning ut den 24 år gamle norsk-bolivianske mannen som er utpekt som hovedmannen i den pågående saken.

Det var 24-åringens advokat som mandag protesterte kraftigst mot at en utenlandsk politimann skulle forklare seg i en boliviansk rettssak. Protestene var ventet, men etter å ha hørt argumentene kom dommeren altså fram til at Grønning kunne vitne i saken.

Norsk-bolivianerens onkel sitter også på tiltalebenken i Bolivia. Han var de norske kvinnenes kontaktperson da de besøkte det søramerikanske landet. Mannen tok seg av praktiske detaljer rundt oppholdet og fungerte som guide.

Det skal også være han som ba de tre tiltalte norske kvinnene ta med seg sportsbagene som inneholdt narkotikaen.

NRK.no fulgte rettssaken direkte:

01.19 (norsk tid): Retten heves frem til klokken 15:30 (norsk tid), tirsdag.

00:37: Nå skal onkelens advokat stille spørsmål til Grønning.

00:16: Nå er det den 24 år gamle norskbolivianske mannens advokat som stiller Grønning spørsmål.

00:13: – Den dagen billettene ble hentet ble det satt inn omtrent 36.000 kroner på bankkontoen til 19-åringen, svarer Grønning på spørsmålet fra advokaten.

– Pengene ble satt inn cirka klokken 14 og omlag to timer senere ble bankkortet hennes brukt til å hente billettene, sier han.

23:57: Lerretet tas ned, og forsvaret stiller Grønning spørsmål.

23.54: Grønning viser frem tekstmeldingene som ble sendt, og 23-åringens advokat klager på at de er på norsk. Dommeren avviser protesten, og Grønning går gjennom meldingene og samtalene slik de kom etter at kvinnene ble arrestert.

23.50: Dommeren avbryter fremvisningen etter et par bilder mens Grønning viser frem kvitteringene som ble funnet i hos 24-åringens onkel, og ber om å få se relevante bilder.

23.43: Publikum får ikke se lerretet. Grønning viser frem bilder av de involverte i saken.

23.38: Det blir satt opp et lerret, og en fremviser blir gjort klar. Forsvareren til 24-åringens onkel protesterer. 24-åringens advokat protesterer også.

23.35: En pengeveksler har innrømmet å ha vært i Sao Paolo, og skal ha gitt pengene til 24-åringen. Pengene skal slik ha havnet hos onkelen.

23.21: Grønning blir spurt om hva det sto i tekstmeldingene.

– Den første går på at de er tatt. «Hvor», er svaret. «De fant cola», svarte 23-åringen. Hun ber også kvinnen om å si fra, sier Grønning.

Den 24 år gamle norskbolivianeren og hans kjæreste skal også ha hatt kontakt i mellomtiden, og kjæresten sender den 23 år gamle kvinnen en melding der hun ber henne ta kontakt med ledelsen på flyplassen og tilby penger og sex.

Ifølge Grønnings samtaledata har 24-åringen kontakt med tre av de andre tiltalte i samme periode. 23-åringen har på sin side kontakt med 19-åringen, kvinnen som skaffet billettene, og flere venner. Hun hadde to mobiltelefoner, og mange numre.

23.17: 24-åringen og hans kjæreste skal ha hatt en venninne som jobbet i et reisebyrå i Oslo, som skaffet billettene til de norske kvinnene.

Denne kvinnen var den første som ble varslet fra 23-åringens telefon da kvinnene ble tatt. Hun hadde ingen kontakt med 19-åringen, ifølge Grønning.

23.11: Boliviansk politi fant ni kvitteringer på veksling av 5000 euro hjemme hos 24-åringens onkel. De som hadde vekslet pengene, ble identifisert og siktet i Norge.

Alle er norske statsborgere. Noen er venner av dem som har bedt dem veksle, andre er tilfeldige. Noen fikk penger, andre ikke. De som fikk betaling, fikk mellom 400 og 800 kroner, sier Grønning.

23.05: Det er gjort undersøkelser av 24-åringens økonomi, og politiet mener det ikke er samsvar mellom inntekt og bruk.

– Vi mener at 24-åringen har organisert i Bolivia, sammen med sin kjæreste. De har også hatt kontakt med onkelen, sier Grønning.

Mannen som sitter i varetekt, skal ha organisert innsamlingen i Norge.

22.59: I mai 2009 var Kripos sikre på at 24-åringen og hans kjæreste var i Danmark, og avtalen var at begge skulle melde seg. Norsk politi dro til Danmark 18.mai, og forsøkte via en norsk advokat å få dem til å møte Kripos.

24-åringens kjæreste møtte Kripos og ble med til Norge. Kripos fikk ikke tak i 24-åringen. Han var etterlyst internasjonalt til han ble tatt i desember. Han reiste masse mellom Norge og Sør-Amerika, sier Grønn.

22.49: Likheten mellom sakene er at unge jenter får en luksusferie på 14 dager med opphold og lommepenger, samt 20.000-40.000 kroner når oppdraget er utført, sier Grønning.

De to som ble tatt på Arlanda fortalte om en guide i Sao Paolo, akkurat som i Cochabamba. De to kvinnene har pekt ut 24-åringens onkel på bilder. I en sak nevnes også den 23 år gamle kvinnens tvillingsøster.

En mann som sitter i varetekt i Norge, har skaffet 380.000 kroner til denne saken.

22.45: Sammenhengen mellom Operasjon Cochabamba og Operasjon Abuelo er at 24-åringen er siktet i Arlanda-saken, mens onkelen hans er siktet i en smuglingssak i Brasil.

Grønning forteller om en papirlapp som ble funnet i Arlanda-saken der 24-åringens fingeravtrykk ble funnet.

22.42: For de to norske kvinnene er det bare tatt ut samtaledata. For 24-åringen er det i tillegg tatt ut bank- og forbruksanalyse.

22.39: Grønning blir bedt om å liste opp de involverte i sakene hjemme i Norge. Det er mange, sier Grønning.

Blant annet er 24-åringens onkel siktet i en av sakene i «Operasjon Abuelo» hos Oslo politidistrikt.

22.37: Grønning forteller at etterforskningen fra norsk side er delt opp i to saker; en i Cochabamba og en hos Oslo politidistrikt. Disse sakene henger imidlertid sammen, og flere av de siktede i Cochabamba er også siktet i den andre saken.

22.31: Den siktede 24-åringen klager selv på oversettelsen fra det Grønning sier til spansk. Det er imidlertid lite som tyder på at oversettelsen er mangelfull.

22.28: Grønning har med seg utskrifter, opplysninger fra valutaregisteret, vitneuttalelser og avhør av siktede.

Han sier at norsk politi innhentet tillatelser før de tappet telefoner for informasjon. Norsk politi har etterforsket 20 telefoner og 67.000 samtaler.

22.17: Grønning tas i ed. Han forklarer at han har jobbet i politiet i 33 år, og at han jobber med organisert kriminalitet.

– Jeg fikk først kjennskap til saken gjennom media, og fikk så ordre fra riksadvokaten i Norge om å starte etterforskning ettersom det var et stort parti narkotika på vei til Norge, sier Grønning.

Han forteller at etterforskningen i Norge ble satt i gang rundt 1. juni, og samarbeidet mellom politiet i Norge og Bolivia begynte ganske raskt. 20 politifolk har jobbet med saken i Norge, opplyser Grønning.

22.14: Tre advokater begynner å protestere i det Grønning er på vei mot vitneboksen. Nå er det advokaten til venneparet som har innvendinger.

Bare advokatene til de norske kvinnene har latt være å protestere hittil.

22.13: Dommerne er tilbake etter en liten samtale. Hoveddommeren ble sittende i rettssalen. En av innsigelsene til 24-åringens advokat var at alle dommerne skal være enige, og viste til en paragraf i loven.

22.06: Det blir en liten pause for at resten av dommerne skal bestemme seg for hva som skal gjøres.

– Jeg har vært i Bolivia før, så dette overrasker meg ikke, sier Grønning til NRK.no.

Han sier også at han regner med å bli avbrutt hele tiden mens han vitner.

22.03: Dommeren hever igjen stemmen for å be advokaten til 24-åringens onkel om å sette seg. Han risikerer at det blir iverksatt tiltak mot ham, sier dommeren.

22.00: Statsadvokat Claudia Mancilla får ordet. Advokaten til 24-åringens onkel prøver å avbryte Mancilla, og blir bedt om å sette seg. Til slutt må dommeren be en politimann om å få advokaten til å sette seg.

Når Mancilla fortsetter, roper 24-åringens advokat «løgn». Mancilla sier at aktoratet aldri har holdt tilbake bevis.

21.47: Dommeren er irritert, og ber forsvarerne slutte med unødvendig lange protester etter at 24-åringens advokat kom med nye protester mot Grønning etter at vitnet var godkjent.

Advokaten til 24-åringens onkel forsøker å ta ordet igjen.

21.40: Dommeren mener alt har gått riktig for seg, og lar Grønning vitne. Det kommer imidlertid flere protester, selv om dommeren forsøker å stanse 24-åringens advokat før han kommer i gang.

21.18: Advokaten til 24-åringens onkel tar over med sine innsigelser på vegne av sine klienter.

21.11: Etter å ha lest gjennom dokumentene, reiser advokaten seg og fortsetter med innsigelsene sine.

21.05: Statsadvokat Claudia Mancilla legger frem flere dokumenter som viser at Grønning var riktig meldt inn, og nå sitter forsvareren med dokumentene.

20.53: Grønning har satt seg blant publikum for å vente på å bli kalt opp i vitneboksen.

20.47: Forsvaret protesterer mot at Grønning skal vitne. De setter spørsmålstegn ved om han er korrekt oppnevnt, og om han som utenlandsk statsborger formelt tilfredsstiller kravene til å vitne.

Det er særlig den norskbolivianske 24-åringens advokat som kommer med innvendinger. Han mener at Grønning burde ha status som etterforsker, og ikke få lov til å vitne. Han kom ikke med samme innvending da bolivianske politibetjenter vitnet.

20.41: Grønning blir tatt i ed foran dommeren. Den norske politikoordinatoren som holder til i Madrid fungerer som Grønnings tolk.

20.37: Lars Grønning fra Kripos kalles inn som vitne av aktor.

20.34: Retten er satt igjen.

17.38: Retten heves for lunsjpause, og begynner igjen kl. 20.30 norsk tid.

17.30: Vitnet er bror til en av de tiltalte bolivianske kvinnene, og er oppnevnt av både aktoratet og forsvaret. Han skal gjennom jobben sin ha fått vite at det var en etterforskning på gang mot søsteren og flere andre personer, og skrev ned alle navnene på en lapp han ga til søsteren.

17.20: Vitnet er ferdig med å svare på spørsmål. Et nytt vitne kalles inn.

17.05: Ettersom Kripos-vitnet kommer til å bruke lang tid, ber statsadvokaten om å vente med å kalle ham inn til etter pausen. Et annet vitne kalles inn.

Vitnet var advokat for de tre norske kvinnene etter at de ble arrestert. Hans oppgave var å passe på at de ble behandlet med respekt. Han ble tilkalt av narkopolitiet, og snakket med kvinnene på spansk og engelsk gjennom en tolk.

17.04: Vitnet er ferdig.

16.31: Det settes opp et stort lerret i rettssalen, der vitnet viser frem og kommenterer en detaljert oversikt over hvem som har ringt hvem.

16.30: Vitnet jobber i det bolivianske narkopolitiet FELCN, og etterforsket telefonensamtalene til de norske kvinnene. Ifølge vitnet mottok både 24-åringen, hans onkel og onkelens vennepar telefonsamtaler fra hotellet.

16.22: Advokaten ble oppnevnt av påtalemyndigheten i starten, men på det tidspunktet ønsket ikke de norske kvinnene å forklare seg.

Kvinnene måtte gi sin tillatelse til at mannen kunne vitne i dag. Etter å ha svart på spørsmål fra forsvarerne, blir vitnet unnskyldt, og et nytt kalt inn.

16:14: Det neste vitnet som kalles inn er tidligere advokat for de norske kvinnene.

16:08: Vitnet peker ut den 24 år gamle norskbolivianske mannens onkel som personen som kom og betalte for oppholdet til kvinnene. Han skal ha betalt cirka tre ganger.

Det koster rundt 142 dollar natten å bo på hotellet. Kvinnene bodde på hotellet fra 26. april til 16. mai.

16:04: Vitnet forteller at hotellet er et 5-stjerners hotell. Hun sier at de norske kvinnene ofte gikk til «business-senteret» på hotellet for å bruke datamaskinene der.

De skal også ha ringt mange lokale mobiltelefoner.

15:52: Det første vitnet jobber i resepsjonen ved hotellet i Santa Cruz hvor de norske kvinnene bodde.

15:50: Retten er satt.

Vil vitne for å treffe datteren

Den tiltalte 19-åringens mor har sittet i gangen utenfor rettslokalene siden rettssaken begynte.

Hun sa til NRK.no før helgen at hun gledet seg til å få vitne, slik at hun kan treffe datteren igjen.

Hun får ikke treffe datteren under rettssaken før hun har vitnet.

SISTE NYTT

Siste nytt