Hopp til innhold

Google opphever søke-sensur

Kinesiske nettbrukere får nå usensurerte treff i Googles søkemotor.

Googles Hong Kong-side

«Velkommen til Google Search Kinas nye hjem» står det å lese på nettsiden kinesiske nettbrukere nå blir videresendt til.

Foto: Skjermdump

Søkegiganten Google har nå sluttet å sensurere søketreff og nyhetsartikler på sin kinesiske side, Google.cn.

David Drummond, Google

David Drummond i Google.

Foto: Mahesh Kumar A / Scanpix/AP

Kinesiske nettbrukere som nå forsøker å besøke den kinesiske utgaven blir nå automatisk videresendt til selskapets kinesisk-språklige portal i Hong Kong, skriver The Wall Street Journal.

På Hong Kong-portalen blir besøkende møtt med følgende beskjed:

«Velkommen til Google Search Kinas nye hjem».

Trekker seg ikke ut

– Vi ønsker at så mange som mulig skal ha anledning til å få tilgang til våre tjenester, også våre kinesiske brukere. Men kinesiske myndigheter er krystallklare på at selvsensur er et ikke-diskuterbart juridisk krav, sier Googles juridiske talsmann David Drummond.

Ifølge Google kommer selskapet ikke til å trekke seg ut av Kina, og kommer fortsatt til å ha salgs- og utviklingsavdelingen i landet.

Hva som skjer med Googles rundt 600 ansatte i landet er ifølge en talsmann for å tidlig å si noe om, skriver avisen.

Kompromiss

Det har de siste månedene vært knyttet stor spenning til hva slags grep Google ville ta i forhold til sin Kina-virksomhet.

12. januar varslet selskapet at de vurderte å stenge den kinesiske søkeportalen på grunn av myndighetenes krav om sensur.

Selskapet hadde avdekket omfattende snoking i datasystemene. Blant annet skal e-postkontoene til en rekke kinesiske dissidenter og menneskerettsforkjempere ha blitt åpnet av uvedkommende.

Det statsstyrte nyhetsbyrået Xinhua beskyldte i helgen Google for å ha sin egen politiske agenda ved å spille en aktiv rolle med å eksportere kultur, verdier og idéer. Avisen China Daily spekulerer på lederplass i om selskapet fronter amerikanske myndigheters agenda.

Dagens beslutning kan tyde på at Google har gjort et kompromiss hvor de tar et oppgjør med det kinesiske sensurveldet, samtidig som de beholder deler av virksomheten sin i det stadig voksende markedet.

Googles søkeportal har i dag en markedsandel på 36 prosent i Kina, bak kinesiske Baidu.com som har rundt 58 prosent av markedet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige sammenstøt på universitet i California

Proisraelske og propalestinske studenter gikk natt til onsdag løs på hverandre på universitetsområdet til UCLA. Demonstrasjonene er på kokepunktet i 25 amerikanske byer.

Politiet gjekk inn på universitet med store styrkar

Samstundes som demonstrantane vart arresterte av politiet, vart dei heia fram av unge palestinarar på Gazastripa.