Hopp til innhold

- 80 kinesiske jentebabyer solgt

Foreldre i Kina som har brutt familieplanleggingsloven blir fratatt babyene. Så selges de for 3000 dollar stykke.

Illustrasjonsbilde, kinesisk baby

Illustrasjonsbilde, kinesisk baby.

Foto: MARK RALSTON / AFP

Rundt 80 jentebabyer fra den samme kommunen i den sentralkinesiske provinsen Guizhou i Kina skal ha blitt tatt fra foreldre som har brutt familieplanleggingsloven . Barna ble solgt til adoptivforeldre i utlandet, skriver BBC i dag.

Solgt til utlendinger

Den statseide avisen Southern Metropolis News har avdekket at de 80 jentebabyene er blitt solgt for 3000 dollar (rundt 17.000 norske kroner) til utlendinger.

Babyene ble tatt da foreldrene ikke klarte å betale den urimelig høye boten som gis til foreldre som får for mange barn.

Ifølge artikkelen i Southern Metropolis News har lokale tjenestemenn ordnet med adopsjonsavtalene slik at de skulle se lovlige ut.

Inntektene etter babysalgene skal ha blitt fordelt på korrupte lokale myndigheter og adopsjonsbyråer.

Korrupsjon florerer

Foreldre på landbygda i Kina får lov til å få to barn, i motsetning til foreldre i byene som bare får lov til å ha ett.

Men får de mer enn to barn, blir de ilagt bøter på 3000 dollar, noe som kan tilsvare flere ganger årlig inntekt for en bonde.

Politiet er svært upopulær blant innbyggerne på landsbygda, ifølge BBCs reporter Quentin Somerville i Beijing.

Barnet var borte

Avisen har møtt kvinnen Xiande som hadde født et barn i tillegg til de hun hadde lov til. Boten hadde hun ikke råd til å betale, skriver Aftenposten.

En dag da hun kom hjem fra jobb var det yngste barnet borte.

- Hadde jeg vært hjemme, ville jeg drept dem, sier hun til avisen.

Solgt til Europa

De 80 Jentebabyene ble ført til barnehjem og deretter solgt til par i USA og en rekke europeiske land.

Barne-trafficking er utbredt. En innstramming av adopsjonsreglene for utlendinger i 2006, har vist seg å være ineffektiv når det gjelder lokal korrupsjon.

Endring i gjære?

I februar i fjor sa Kinas familieplanleggingssjef Zhao Baige at hun ønsket en gradvis økende endring i landets politikk på dette feltet.

Men det var ennå ikke kommet noen spesifikke forslag eller lagt noen plan for en endring. Zhao la til at en eller annen form for befolkningskontroll vil uansett bli videreført.

Tendensen er, ifølge BBCs reporter Dan Griffiths i Beijing, at mange rike kinesere skaffer seg mange barn, og velger å betale standardboten ved for mange barn.

Zhao uttrykte stor bekymring for at Kina kan få en befolkning med altfor mange menn pr kvinner, siden familier på landsbygda fremdeles verdsetter gutter framfor jenter.

Den strenge familieplanleggingspolitikken ble introdusert på 70-tallet for å bekjempe Kinas raske befolkningsvekst.

SISTE NYTT

Siste nytt