Hopp til innhold

Babyer har sosial intelligens

Selv om de fleste seks måneder gamle babyer snaut har lært seg å sitte, har de langt på vei utviklet sosial intelligens.

Baby med hodetelefoner.
Foto: JOE KLAMAR / AFP

De kan verken gå eller snakke, men sosiale vesener er de helt klart, ifølge forskere fra Yale-universitetet.

Amerikanske forskere har funnet ut at barn i sine første levemåneder allerede er i stand til å gjøre sosiale evalueringer, skriver BBC .

Det kan være evnen til å skille hvem som er venn eller fiende.

Dette kan legge grunnlaget for moral og handlingsmønster i fremtiden, ifølge tidsskriftet Nature.

- Babyer har ingen moral

Ifølge studiens hovedforfatter, Kiley Hamlin, har babyer i en alder av seks måneder lært mye.

- Vi tror imidlertid ikke at babyer har noen utpreget moral, men de viser et snev av moral når de kan skille mellom positive og negative ting, sier Hamlin.

Bakgrunnen for den omfattende studien fra Yale bygger på at alle sosiale individer er i stand til å raskt bedømme andres oppførsel som positiv eller negativ. Men forskerne mener at opphavet til dette fenomenet, og hvordan det utvikler seg, ikke er fullt utviklet.

Forskerne utførte derfor eksperimenter av ulik karakter for å finne ut av hvordan babyer reagerer på oppførselen til andre individer.

Konklusjonen er altså klar: Babyer er smartere enn vi tror.

- Våre funn indikerer at mennesker involverer seg i sosial evaluering mye tidligere enn vi trodde, konkluderer forfatterne av studien.

Men det er først når barnet blir 18 måneder de kan regnes som virkelige sosiale vesener. Da lærer de å samhandle, og samarbeide med andre på eget initiativ. 

SISTE NYTT

Siste nytt