Hopp til innhold

Klart for nye håndtrykk i kveld

Etter tre års isfront møtes palestinske og israelske forhandlere i Washington. Møtet er en fjær i hatten for USAs utenriksminister John Kerry, som iherdig har forsøkt å overtale partene til å se hverandre i øynene og snakke sammen.

John Kerry og Saeb Erekat

USAs utenriksminister John Kerry og den palestinske sjefforhandleren Saeb Erekat har møttes flere ganger det siste halvåret. I dag drar Erekat til USA og møter Kerry og sine israelske motparter der, i et nytt forsøk på å skape fred mellom de to gamle fiendene.

Foto: ABBAS MOMANI / Afp

Anders Tvegård, Washington
Foto: NRK

Den amerikanske utenriksministeren er sterkt involvert i forsøkene på å blåse liv i de fastlåste fredsforhandlingene.

Kerry ringte selv palestinernes president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu i går og ba dem sende forhandlingsteam til Washington.

John Kerry og Saeb Erekat

Saeb Erekat er en forhandlingsveteran på palestinsk side og har vært med siden 1990-tallet.

Foto: FADI AROURI / Afp
John Kerry og Tzipi Livni

Utenriksminister Tzipi Livni vil lede delegasjonen fra Israel.

Foto: MLADEN ANTONOV / Afp

Begge sider kommer med representanter på høyt nivå, som skal forsøke å lage en arbeidsplan og framgangsmåte for forhandlinger de neste månedene.

Det var for halvannen uke at John Kerry kunngjorde at det var framskritt i fredsprosessen. Partene skulle møtes til direkte forhandlinger – for første gang på tre år.

Dette ses på som et gjennombrudd, selv om partene i første omgang bare skal snakke sammen om hvordan de skal snakke sammen.

Problemområder må løses

– De vanskelige og sensitive spørsmålene, som har vært utsatt til nå, krever mot fra begge sider, sier utenriksminister Kerry.

Da Osloavtalene ble inngått ble en rekke vanskelige temaer utsatt. Sluttstatusforhandlingene nå vil derfor handle om de endelig grensene til en palestinsk stat, statusen til palestinske flyktninger, fordeling av vannressursene og jødiske bosettinger.

Palestinerne holder fast på at ingen formelle forhandlinger kan starte før det er klart at de vil ta utgangspunkt i grensene slik de var før 1967, før Seksdagerskrigen og den israelske okkupasjonen av Vestbredden inkludert Jerusalem.

På israelsk side er flere av partiene i koalisjonsregjeringen fortsatt imot forhandlinger som vil resultere i at Israel må gi fra seg land, ikke minst områder som de anser som svært religiøst og historisk betydningsfullt.

I helgen stemte imidlertid et flertall av ministrene i den israelske regjeringen for å løslate 104 palestinske fanger, ett av kravene den palestinske presidenten stilte for å delta i nye, direkte samtaler.

Flere av fangene har vært fengslet i flere tiår og planen skal være å løslate fangene i fire etapper over ni måneder.

Veteran tilbake ved forhandlingsbordet

Etter planen starter møtene i Washington natt til tirsdag norsk tid og varer i to dager.

Palestinerne stiller med sin sjefforhandler Saeb Erekat, som ledet den palestinske siden under Osloprosessen på 1990-tallet, mens Israel møter med justisminister Tzipi Livni som delegasjonsleder.

De to sidene skal i felles møter med Kerrys «fredsteam» og vil i ukene og månedene fremover, hvis det ikke blir brudd, forholde seg til USAs nye spesialutsending til Midtøsten, som ifølge amerikanske medier blir tidligere Israel-ambassadør, Martin Indyk.

Indyk er i dag leder for avdelingen for utenrikspolitiske studier ved tenketanken Brookings Institution.

– Utsiktene lik null

For utenriksminister John Kerry er det en fjær i hatten å få til en ny forhandlingsrunde. Han har reist seks ganger til Midtøsten det drøye halve året han har vært utenriksminister.

Å få fredsprosessen på skinnene igjen har vært hans førsteprioritet – og en sårt trengt seier i et nabolag preget av borgerkrig i Syria og politisk kaos i Egypt.

Men ikke alle synes like optimistisk som den demokratiske utenriksministeren.

– Utsiktene til framskritt mellom israelerne og palestinerne er så godt som null, sier den republikanske veteranen og tidligere FN-ambassadør John Bolton til kanalen Fox.

Han viser til politiske og strategiske interesser på begge sider, som snart vil gjøre seg gjeldende.

John Kerry har klart å samle partene, men flere stiller spørsmål om han klarer å holde dem i rommet og komme ut med en avtale til slutt.

Fangene løslates i fire etapper

I helgen stemte et flertall av ministrene den israelske regjeringen å løslate 104 palestinske fanger, ett av kravene den palestinske presidenten stilte for å delta i nye, direkte samtaler med israelerne.

Flere av fangene har vært fengslet i flere tiår og planen til den israelske regjeringen skal være å løslate de 104 fangene i fire etapper over ni måneder.

SISTE NYTT

Siste nytt