Denne mannen skal skape fred i Midtøsten

Midtøsten-veteran Martin Indyk har fått den overveldende jobben med å lede de nyoppstartede fredsforhandlingene mellom Israel og Palestina.

Kerry og Indyk

Utenriksminister John Kerry (t.v.) stiller sin lit til at tidligere ambassadør til Israel, Martin Indyk (62), vil lose israelere og palestinere fram til en fredsavtale.

Foto: YURI GRIPAS / Reuters

– Det har vært min overbevisning i 40 år at fred er mulig.

Det sa USAs tidligere ambassadør til Israel, Martin Indyk (62), da utenriksminister John Kerry i ettermiddag norsk tid presenterte ham som mannen som skal lede fredsforhandlingene mellom Israel og Palestina, som gjenåpnes nå i kveld etter tre års isfront.

– Høyt respektert

Den jødiske britiskfødte og Australia-utdannede Indyk er den perfekte mannen for en slik overveldende oppgave, mener Kerry.

– Han har en dyp forståelse av den israelsk-palestinske konflikten og av USAs diplomati i Midtøsten. Han er høyt respektert av begge sider og har gjort fredssaken til sitt livs store oppdrag, sa Kerry. Men utenriksministeren er realist.

– Det er ingen hemmelighet at dette blir vanskelig.

Startet i Israel-lobby

Martin Indyk kommer fra jobben som forsker ved tenketanken Brookings Institution i Washington D.C. Tidligere har han tjenestegjort som ambassadør til Israel under president Bill Clinton, og var sentral i de mislykkede Camp David-samtalene i 2000.

Indyk var også assisterende utenriksminister for Det nære østen fra 1997 til 2000, og har undervist i Midtøsten-politikk blant annet på prestisjetunge Columbia University i New York.

Han startet karrieren sin i 1982 i USAs største Israel-lobby, American Israel Public Affairs Committee (AIPAC).

– Pappa, er det blitt fred i Midtøsten ennå?

Indyk

Martin Indyk mener jobben blir skremmende og overveldende.

Foto: YURI GRIPAS / Reuters

Indyk omtalte jobben han nå har fått som «skremmende og overveldende». Hans to forgjengere, David Hale og George Mitchell, har ikke lyktes i få få partene tilbake til forhandlingsbordet.

Men Indyk er fast bestemt på at det finnes en løsning for den fastlåste konflikten, og at en bedre fremtid er mulig for innbyggerne i Israel og Palestina.

På pressekonferansen i ettermiddag fortalte Indyk at hans da 13 år gamle sønn Jacob for 15 år siden hadde lagd en skjermsparer til PCen hans. Teksten «Pappa, er det blitt fred i Midtøsten ennå?» svevde over skjermen.

– I 15 år har jeg måttet svare «ikke ennå» på dette spørsmålet, sa Indyk, og henvendte seg til utenriksminister Kerry, som har jobbet hardt for å få partene tilbake til forhandlingsbordet.

– Men med din hjelp kan vi kanskje en dag fortelle sønnen min, og enda viktigere, alle israelere og palestinere som kjemper for en bedre morgendag, at vi endelig har klart det.

SISTE NYTT

Siste nytt