Hopp til innhold

Kina tvinger barn til å besøke gamle foreldre

Samme dag som loven som krever at barn besøker deres gamle foreldre trer i kraft, blir loven latterliggjort på kinesiske nettforum.

Eldre menn i Beijing

To eldre menn i Beijing venter på kunder i deres sykkelutleie-forretning 29. april i år.

Foto: Mark Ralston / AFP

Foreldre som ikke får besøk av sine barn, får etter den nye loven rett til å saksøke barna.

Loven gjør det ikke klart hvor ofte barna må besøke sine foreldre, og heller ikke hvilke sanksjoner de «respektløse barna» kan vente seg.

– Mer kvantitative regler må bli innført. Dagens versjon ser mer ut som en påminnelse til unge mennesker om å refokusere på tradisjonelle verdier som respekt for eldre enn en lov som tvinger dem, sier professor i Xia Xueluan ved Instituttet for sosiologi og antropologi ved Beijing-universitetet til den kinesiske avisen Global Times.

Generasjonskonflikt

Den nye loven kan sees som et tegn på konflikten mellom det tradisjonelle kinesiske samfunnet med familien i sentrum, og det moderne og mer individualistiske Kina.

Loven kommer etter en rekke skrekkhistorier om eldre i kinesiske medier de siste årene.

I fjor vakte en historie om en bonde i Jiangsu-provinsen som lot sin 100 år gamle mor bo i en grisebinge, avsky over hele Kina.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kinesiske kvinner spiller billiard

To kvinner spiller biljard på et eldrehjem i Beijing 1. mars i år. Andelen av den kinesiske befolkningen som er over 60 år vil dobles innen år 2028.

Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters

Mange enslige eldre

En åttedel av Kinas befolkning er i dag over 60 år, en andel som er ventet å stige kraftig i årene fremover, skriver BBC.

Til sammen er det i Kina i dag 194 millioner mennesker over 60 år, og én million over 80 år. ifølge de siste tallene fra Kinas nasjonale statistikkbyrå.

Rundt halvparten av de over 60 bor alene, og i mange tilfeller bor barna deres langt borte fordi de har flyttet til andre provinser i jakten på arbeid.

Ettbarnspolitikken, som har vært i kraft i Kina siden 1979, har også ført til at mange unge føler at de får for store krav der de er alene om å måtte ta ansvar for flere foreldre.

Kinas mangel på offentlige tilbud til eldre, det er få eldre- og sykehjem, gjør også at mange eldre har problemer med å klare seg på egen hånd.

Artikkelen fortsetter under bildet

Eldre mann i Beijing

En eldre mann trener i en park i Beijing 7. juni i år.

Foto: Wang Zhao / AFP

Kritiseres på internett

På det kinesiske mikrobloggstedet Weibo har over åtte millioner mennesker kommentert den nye loven, skriver nyhetsbyrået AFP.

Selv om mange uttrykker sin respekt for de gamle, en respekt som er grunnleggende i den kinesiske kulturen, får myndighetene og den nye loven gjennomgå.

– Et land som virkelig innfører lover om respektere foreldre? Det er rett og slett en fornærmelse mot nasjonen, skriver én.

– Regjeringen bruker lovverket for å beskytte de gamle, men i virkeligheten er det bare å legge all skylden på barna. Regjeringen burde ha tenkt på dette da en innførte ettbarnspolitikken, skriver en annen.

SISTE NYTT

Siste nytt