Hopp til innhold

Longlong må forsørge seks eldre når han blir voksen

Som ung får Longlong sine foreldre og besteforeldres udelte oppmerksomhet. Med tiden vil imidlertid forsørgeransvaret for hele familien hvile på ham alene.

Video Kina møter aldersproblematikk med ett-barnspolitikk

VIDEO: Longlong får mye oppmerksomhet fra familien, som eneste barn. Men ettbarnspolitikken i Kina kan bli et problem for den aldrende befolkningen, mener professor.

– Jeg tror det blir en stor byrde for ett barn å forsørge seks voksne. Men dette er ikke bare problematisk for vår familie. Mange kinesiske familier står overfor denne utfordringen, sier 33 år gamle Qian Deng, som er far til Longlong.

Aldrende befolkning

Eldre kvinne i Kina

Prosentandelen av innbyggere over 60 år blir stadig større i Kina.

Foto: Reuters

Til tross for at ettbarnspolitikken i Kina tillater foreldrepar å få to barn dersom de selv er alenebarn, velger mange bort denne løsningen på grunn av stigende levekostnader.

Kinas familiestrukturer er i ferd med å utløse en aldrende befolkning i et omfang man aldri har sett tidligere.

Verdens høyest befolkede land har allerede 124 millioner mennesker over 60 år. Innen 2050 vil dette tallet ligge på rundt 438 millioner, eller 61 personer over 60 år for hver 100 voksne i arbeidsdyktig alder.

Regjeringen i landet står nå foran en enorm utfordring for å støtte disse når den smale linjen av etterkommere ikke har muligheten til det.

Skulle bare vare i én generasjon

– Akkurat nå tar vi bare hånd om problemet med aldringen, og jeg tror man må lette på restriksjonene omkring ettbarnspolitikken for par, eller til og med oppfordre den yngre generasjonen til å produsere flere barn, sier professor i sosiologi ved universitetet Fudan i Shanghai, Peng Xizhi.

Peng Xizhi

Peng Xizhi mener Kina må lette på ettbarnspolitikken, og kanskje til og med oppfordre yngre til å få flere barn.

Foto: Reuters

Han legger imidlertid til at en slik endring vil gi andre ulemper, nemlig at befolkningsveksten vil bli enda større enn forventet.

Den upopulære regelen skulle i utgangspunktet gjelde for én generasjon da den ble innført i 1979. Men med en befolkning som er ventet å vokse til 1,65 milliarder mennesker innen 2033, har kineserne vært forsiktige med å droppe ettbarnspolitikken.

FN: Arbeidsstyrken når høyde i 2015

Den aldrende befolkningen gir nye utfordringer til det asiatiske landet, og flere eldre truer den raske økonomiske veksten i landet ettersom færre unge arbeidere kommer til.

FN har anslått at Kinas arbeidsstyrke vil nå en høyde i 2015, før den faller med 23 prosent innen 2050.

Likevel er det det helseforebyggende arbeidet med de eldre som vil utgjøre den største økonomiske byrden. Sosiale goder er allerede et stort problem, og mange fattige familier har ikke råd til medisinsk pleie.

Longlong

Longlong er enebarn og eneste barnebarn i en familie med seks voksne.

Foto: Reuters

– Byrden blir tyngre og tyngre

Tradisjonelt sett bor aldrende foreldre og besteforeldre hos sine barn og barnebarn, men flere gamlehjem begynner å ta form rundt om i landet.

Regjeringssubsidierte hjem koster rundt to tredeler av private sentre, men utgiften utgjør likevel en full månedspensjon i store byer som Beijing og Shanghai.

Hjelpepleier Ma Yunzhen sier ventelistene vokser etter hvert som unge kinesere finner det vanskeligere og vanskeligere å forsørge sine aldrende familiemedlemmer.

– Byrden blir tyngre og tyngre. Et ungt par må arbeide hardt for å skaffe seg sin egen leilighet. De har ikke muligheten til å ta vare på de eldre på samme tid. Men dersom alle deres foreldre og besteforeldre skulle sendes på hjem ville også den økonomiske byrden bli enorm, sier Ma Yunzhen.

– Må introdusere mer sosialstøtte

Peng Xizhi ved universitetet i Shanghai mener den kinesiske regjeringen må endre sin politikk for å gjøre livet lettere for både den yngre generasjonen som vokser opp og den aldrende generasjonen. Familietradisjonene må kanskje vike.

– Det må introduseres mer og mer sosialstøtte for de eldre, sier Peng.

Så til tross for at Kina har økt sine utgiftsposter til helsevesenet de siste årene, er det fortsatt en utfordring å skulle sørge for en befolkning fire ganger større enn USA, eller omlag 260 ganger større enn innbyggertallet i Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt