Hopp til innhold

Hassan Rohani vant presidentvalget i Iran

Den moderate kandidaten Hassan Rohani (64) har vunnet presidentvalget i Iran, ifølge landets innenriksminister. Rohani anses for å være den mest reformvennlige av kandidatene.

Presidentkandidat i Iran Hassan Rohani

Hassan Rohani avgir sin stemme i presidentvalget i Teheran fredag.

Foto: STRINGER/IRAN / Reuters

Innenriksminister Mostafa Mohammad-Najjar annonserte seieren på statlig iransk TV lørdag. Rohani opplyste at 72 prosent av de stemmeberettigede hadde møtt opp for å stemme.

Rohani skal akkurat ha sikret seg over 50 prosent av stemmene, totalt 36,7 millioner, en forutsetning for å slippe en ny valgomgang.

Totalt kunne rundt 50,5 millioner iranere stemme på det som blir Mahmoud Ahmadinejads etterfølger. Ahmadinejad kunne ikke stille som kandidat, etter å sittet som president i to perioder allerede, totalt åtte år.

Moderat politiker

Rohani er sjiamuslimsk geistlig som anses som politisk moderat. Han har også bakgrunn som iransk atomforhandler, men det er høyst uvisst om den langvarige striden om Irans atomprogram vil komme nærmere en løsning med ham som president, skriver NTB.

Rohani har signalisert at han ønsker en mindre konfronterende utenrikspolitikk enn nåværende president Mahmoud Ahmadinejad. Han har også sagt at han vil innføre et «borgerrettighetscharter», uten at det er nærmere spesifisert hva det skal innebære.

Det er imidlertid ikke ventet at valget av Rohani vil føre til noen større endringer i iransk politikk. Presidenten har kun begrenset makt i landet, hvor det er prestestyret som har siste ord.

Favoritt

Tidligere i uken styrket Rohani posisjonen sin da en annen reformvennlig kandidat, Mohammad Reza Aref, trakk sitt kandidatur til fordel for Rohani. Også de tidligere presidentene Mohammad Khatami og Akbar Hashemi Rafsanjani ba folk stemme på ham.

Men kommentarene til en eventuell Rohani-seier var sprikende i forkant av valget. Irans øverste og erkekonservative leder, ayatolla Ali Khamenei, som før valget at «en stemme for hvem som helst av kandidatene er en stemme for den islamske republikken og en tillitserklæring til systemet».

En iransk ekspert bosatt i Washington sier at støtten til Rohani er overveldende.

– Hvis dette blir stående, må Vestens framstilling om at ayatolla Ali Khamenei og Vokterrådet er allmektige, revideres, sier Trita Parsi.

Men en israelsk ekspert, Ehud Jaari, mente ifølge nyhetsbyrået DPA at Khamenei aldri ville godta Rohani som seierherre.

Stor avstand

Da stemmene ble telt opp lørdag, ble det raskt klart av avstanden var stor fra Rohani og ned til de øvrige kandidatene. Hovedstaden Teherans ordfører Mohammad Baqer Qalibaf lå på annenplass i lørdagens opptelling med en oppslutning 15– 16 prosent.

På de neste plassene lå Saaed Jalili og Mohsen Rezaie med 11– 12 prosent av stemmene hver.


SISTE NYTT

Siste nytt