Hopp til innhold

En av elleve kvinner dør mens de føder

Afghanistan er verdens farligste land å føde i, og verdens farligste for kvinner å bo i. Likevel får ikke landet pengene som FN ber om til humanitær hjelp.

Kvinner i Afghanistan

87 prosent av afghanske kvinner er analfabeter, mens 70–80 prosent av jentene blir tvangsgiftet. Her venter afghanske kvinner på å motta nødhjelp fra Det danske flyktningerådet i utkanten av Kabul 3. februar i år.

Foto: Omar Sobhani / Reuters

Afghansk kvinne med barn

En kvinne med sitt lille barn etter å ha besøkt en helseklinikk i den afghanske byen Baharak. For ti år siden var det ikke en jordmor i Baharak, i dag er det fire.

Foto: Roberto Schmidt / AFP

Malalai Joya

– Å drepe en kvinne er som å drepe enn fugl. Volden i hjemmet øker, voldtekter øker, kidnappinger øker og antall drap øker, sa Malalai Joya til NRK i fjor.

Foto: GUIDO KRZIKOWSKI / Reuters
Hver annen time dør én kvinne mens hun føder i Afghanistan, viser tall fra det afghanske helsedepartementet.

Det skriver den engelskspråklige afghanske avisen Khaama Press.

Gjennomsnittet viser at én av elleve kvinner i Afghanistan mister livet under fødsler. Det gjør Afghanistan til verdens farligste land å føde i.

Tilsvarende tall for Norge er at én av 14.000 kvinner mister livet under en fødsel.

Sagt på en annen måte er det 1300 ganger farligere å føde i Afghanistan enn i Norge.

Tallene viser likevel bedring

Mangel på leger og medisiner, fattigdom og kulturelle forhold som gjør at kvinner ikke oppsøker lege er de viktigste grunnene til at så mange kvinner mister livet.

Til tross for de dystre tallene er likevel situasjonen for fødende kvinner blitt bedre i Afghanistan blitt bedre det siste tiåret.

I 2001 døde én kvinne under fødsel hvert 24. minutt, nå er det altså bedret til én kvinne hvert 120. minutt.

Flere helsestasjoner, særlig i regioner i lite sentrale strøk, har bedret situasjonen siden Taliban-regimet ble styrtet i 2001.

Verdens verste land for kvinner

Selv om det er blitt noe tryggere å føde i Afghanistan er situasjonen for kvinner fortsatt desperat.

Landet er flere år på rad blitt kåret til verdens verste land å leve i for kvinner.

Les også: Hundrevis av afghanske kvinner fengslet for «moralske forbrytelser»

Malalai Joya, som har blitt kalt «Den modigste kvinnen i Afghanistan», sa til NRK i fjor at det styret Norge støtter i dag er like ille som under Taliban.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Flyktningebarn i Kabul

Interne fordrevne barn og voksne varmer hendene i en flyktningeleir i Kabul før jul. Over to millioner afghanere er av avhengige av hjelp for å unnslippe kulde, sykdom og sult.

Foto: Musadeq Sadeq / AP

Får ikke penger til utvikling

Samtidig sliter bistandsorganisasjonene med å få penger til å drive både utviklingsarbeid og nødhjelp Afghanistan.

FNs bistandsorganisasjon for Afghanistan, UNAMA, ba i forrige uke om drøyt 2,5 milliarder norske kroner i bistand til både den afghanske regjeringen og humanitære organisasjoner.

Amerikanske soldater i Afghanistan

Amerikanske soldater skanner fingeravtrykkene til en afghaner i Kandahar-provinsen sist søndag.

Foto: Andrew Burton / Reuters

UNAMA ønsker penger til blant annet å beskytte sivile, bedre helsetilbud, hjelpe hjemvendte flyktninger og bedre forholdene for kvinner.

Mens UNAMA ber om 2,5 milliarder kroner for hele 2013, kostet krigen i landet USA 1,5 milliard kroner om dagen. Det gikk frem av det amerikanske forsvarsbudsjettet for 2012.

Til tross for de enorme utgiftene som brukes på militæraksjonen i landet slet UNAMA med å få inn pengene de trengte i fjor.

Organisasjonen ba da om snaut 2,5 milliarder kroner i bidrag, men fikk bare inn 48 prosent av det de hadde bedt om.

– I et land som er regnet som et av de mest trengende når det gjelder humanitær hjelp, er det svært skuffende, sier FNs koordinator for humanitær hjelp i Afghanistan, Mark Bowden, om mangelen på økonomisk hjelp.

SISTE NYTT

Siste nytt