Hopp til innhold

Lovet 5800 soldater til Mali - 100 er kommet frem

Vest-afrikanske land har lovet å sende store styrker for å støtte regjeringsstyrkene i Mali, men så langt har bare en brøkdel kommet frem. Nå ber landene stormaktene om å engasjere seg mer i konflikten.

Nigeria Mali

Nigerianske tropper på vei til Mali torsdag. Rundt 100 soldater fra Nigeria og Togo kom til Malis hovedstad Bamako torsdag. Det innfelte kartet viser Azawad-regionen som er kontrollert av opprørerne i nordøst-Mali.

Foto: AP

Ouattara og Fabius

Elfenbenskystens president Alassane Ouattara tok imot Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius til krisemøte i med den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas i Abidjan lørdag.

Foto: SIA KAMBOU / Afp

Tiden er inne for at stormaktene og andre land og organisasjoner til å forplikte seg mer militært i solidaritet med Frankrike og Afrika i den totale og multifasetterte krigen mot terrorisme i Mali, sier Elfenbenskystens president Alassane Ouattara.

Outtara er vert i krisemøtet for den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas i forbindelse med krigen i Mali.

Til stede ved toppmøtet i Elfenbenskystens hovedstad Abidjan er lederne for de 15 landene i Ecowas og den franske utenriksministeren Lauren Fabius.

Outtara tok også til orde for å starte en politisk prosess for å løse de grunnleggende årsakene til krisen. Han understreket også hvor alvorlig landene i Ecowas ser på situasjonen.

– Ingen region i verden er trygg om Sahel faller. sa Elfenbenskystens president Alassane Ouattara.

Ecowas-lederne var kalt inn allerede før angrepet mot gassanlegget i Algerie onsdag, men gisselaksjonen gjorde møtet enda mer aktuelt.

Blant gisseltakernes krav var at Frankrike skulle trekke seg ut av Mali, og den antatte lederen for gruppen bak gisselaksjonen, islamistveteranen Mokhtar Belmokhtar, har vært sentral også i kampene i Mali.

– Ville ikke vært noe Mali mer

Den franske utenriksministeren brukte dramatiske vendinger da han forsvarte landets inngripen i Mali.

– Frankrike var tvunget til å gripe inn veldig, veldig raskt, ellers ville det ikke vært noe Mali mer, sa Fabius i Abidjan før toppmøtet startet.

Utenriksminister Laurent Fabius var nøye med å gjøre det klart at selv om Frankrike hadde tatt lederrollen og sendt soldater til Mali, var det opp til de afrikanske landene i regionen å ta ansvar for konflikten på sikt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Maliske regjeringssoldater

Maliske regjeringssoldater i pickup i byen Niono lørdag. De maliske regjeringsstyrkene skal være i nærmest full oppløsning og ute av stand til å forsvare seg mot opprørerne uten utenlandsk hjelp. Bildet av soldater på en pickup rimer da også bedre med det tradisjonelle bildet av udisiplinerte styrker enn en fungerende hær.

Foto: JOE PENNEY / Reuters

Tsjad lover flest

Totalt har de afrikanske landene lovet å sende 5800 soldater til Mali.

Bil i Mali

En 2 CV med franske og maliske flagg kjører gjennom hovedstaden Bamako lørdag. Franske styrker er blitt godt mottatt i Bamako der innbyggerne tror at byen ellers ville falt til de militante opprørsstyrkene.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters
Jean-Yves Le Drian

Den franske forsvarsministeren Jean-Yves Le Drian var fredag på besøk på en base for franske spesialstyrker i den nordvest-franske byen Lanester. Her er han i samtale med en skarpskytter.

Foto: Frank Perry / AFP

Oljerike Tsjad har lovet 2000 soldater. Tsjad har lang erfaring i å bekjempe opprørere på eget territorium.

Samtidig er terrenget i Tsjad og Mali relativt likt med delvis ørkenpregede områder, og det er derfor forventet at soldatene fra Tsjad vil være mer effektive enn de vestafrikanske soldatene.

Nest flest soldater har den afrikanske stormakten Nigeria lovet, med et sted mellom 900 og 1200.

Så langt er imidlertid de fleste soldatene enten i sine respektive hjemland, eller de er kommet frem til Malis naboland Niger.

Lørdag var bare rundt 100 soldater fra de afrikanske styrkene kommer frem til Mali.

Frankrike kan sende flere en planlagt

Samtidig kan Frankrike komme til å sende flere soldater til Mali enn det som hittil har vært kjent.

Den franske forsvarsministeren Jean-Yves Le Drian sa lørdag til tv-kanalen France 3 at landet nå har 2000 soldater på bakken i Mali.

Det betyr at det har kommet 200 franske soldater til Mali det siste døgnet, og altså 2000 siden den franske aksjonen startet for en uke siden.

Tidligere har det vært meldt at den franske styrken var planlagt å komme opp i 2500 mann, men nå sier Le Drian at det kan bli snakk om en større styrke.

– 2500 er det som først ble offentliggjort, kanskje det kan bli et større tall, sa den franske forsvarsministeren lørdag.

Han la til rundt 4000 soldater nå er mobilisert for operasjonen i Mali.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skoselger i Bamako

En skoselger med varene sine i Malis hovedstad Bamako, lørdag 19. januar. Opprørerne forlot fredag byen Diabaly etter franske angrep, fire dager etter at opprørene hadde inntatt byen på veien til Bamako.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Evakuerer familier

Den avtroppende amerikanske forsvarsministeren Leon Panetta roste Frankrikes innsats så langt og gjentok sitt tilbud om å sende transportfly og dele etterettningsopplysninger.

– Vi vil fortsette å samarbeide med land i regionen og vi vil fortsette å bistå Frankrike i deres arbeid, sa Panetta i et intervju med BBC.

Leon Panetta, som går av som forsvarsminister i løpet av få uker, er på en reise i Europa.

Under reisen har Panetta tatt til orde for at NATO bør bli mer fleksibel og nyskapende, nettopp for å møte trusler fra blant andre militante islamister.

Samtidig har USA nå gitt ordre om at familiene til ansatte ved ambassaden i Malis hovedstad Bamako nå skal evakueres.

I første omgang trekkes familiene ut for en periode på 30 dager.

SISTE NYTT

Siste nytt