Hopp til innhold

Foreldre i USA vil ikke vaksinere ungene

En nasjonal undersøkelse i USA avslører at foreldre kvier seg for å vaksinere barna mot H1N1-viruset. Foreldre med afrikansk bakgrunn er mest skeptiske.

Illustrasjonsfoto: Lite barn får vaksine

Illustrasjonsfoto: Lite barn får vaksine.

Foto: Colourbox

1678 foreldre har vært med i undersøkelsen utført av University of Michigan's C. S Mott Children's Hospital, skriver LA Times.

Bare 40 prosent sier de vil gi barna sine vaksinen mot H1N1-viruset, selvom så mange som 54 prosent indikerte at de ville gi barna sine vaksine mot generell sesonginfluensa.

Tror ikke det er alvorlig

Om lag halvparten av dem som sier de ikke vil gi barna H1N1-vaksinen, begrunner det med at de ikke er bekymret for at barna skal bli syke av det pandemiske viruset. 20 prosent sier de ikke tror H1N1, svineinfluensa, er en alvorlig sykdom.

Det er kommet ulike svar avhengig av rase og etnisitet hos foreldrene. Mer enn halvparten av foreldre av latinamerikansk opphav sier de vil la barna vaksineres. Blant hvite foreldre er andelen som er positive til vaksinen 38 prosent. Foreldre med afrikansk opphav er mest skeptiske, 30 prosent planlegger å vaksinere barna.

Omtrent halvparten av foreldrene som vil droppe vaksinen sier de er bekymret for bivirkninger av vaksinen. Folkene bak undersøkelsen tror praten og opphausingen rundt viruset, og de ulike oppfatningene om sykdommens alvorlighet har gjenspeiler svarene fra foreldrene.

Myndighetene presser på

Helsemyndigheter vil at så mange som mulig vaksineres av skolebarn, da barn har en risiko for å bli mer syke enn voksne hvis de får svineinfluensaen. Dette prøver de nå å kommunisere overfor foreldrene.

Per 21.september står det på myndighetenes nettside om pandemisk influensa at det fortsatt er begrenset influensasmitte i Norge. Fire personer med bekreftet smitte av influensa A, H1N1, er døde. Antall laboratoriebekreftede tilfeller i Norge er på 1336.

Antall smittede totalt er usikkert blant annet fordi mange syke ikke kontakter lege og at de fleste nå ikke laboratorietestes. Helsemyndighetene antar at mange tusen er eller har vært smittet av ny influensa A (H1N1).

Anbefaler EU to typer medisin

Den europeiske legemiddelmyndigheten EMEA anbefaler EU-kommisjonen å godkjenne to typer medisiner mot influensatypen H1N1: Pandemrix og Focetria. Kommisjonen sier trolig ja i neste uke, skriver NTB.

Vaksineringsprogrammene kan i så fall starte om få uker, og dermed øker sjansene for at befolkningen på den nordlige halvkule skal være beskyttet før vinteren melder seg. Norge har bestilt vaksiner av typen Pandemrix.

Vaksinene som nå skal godkjennes, inneholder såkalte adjuvanter. Dette er stoffer som øker immunreaksjonen, noe som igjen betyr at den vaksinerte blir bedre beskyttet. Adjuvantene i Pandemrix og Focetria er ifølge EMEA i utstrakt bruk og ansett som medisinsk trygge.

Ifølge Verdens helseorganisasjon WHO er tallet på dødsofre for svineinfluensaen kommet opp i 3.917, hvorav om lag 85 prosent hørte hjemme i Nord-, Mellom- eller Sør-Amerika. Tre personer er så langt døde av sykdommen i Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt