Hopp til innhold

Ingusjetia: Selvmordsbomber mot politi

En lastebil full av sprengstoff skapte et blodbad da den kjørte inn i politistasjonen i hovedstaden Nazran i den russiske republikken Ingusjetia i morges.

Nazran

Et voldsomt selvmordsangrep gjorde mandag området rundt politihovedkvarteret i byen Nazran i Ingusjetia til en slagmark.

Foto: STRINGER/RUSSIA / REUTERS

20 politifolk ble drept, og rundt 120 ble såret i bombeangrepet. Bomben gjorde også enorme materielle ødeleggelser. Eksplosjonsstedet skal ha sett ut som en krigssone.

President Dmitrij Medvedev, på besøk i byen Astrakhan som også ligger i Nord-Kaukasus, sier at "terrorangrepet kunne vært unngått" og sparket Ingusjetias innenriksminister.

Nazran er provinshovedstad i del-republikken Ingusjetia i Nord-Kaukasus, og byen har vært hardt rammet av en rekke angrep mot myndighetene av islamist-grupper.

Les også: Nye voldsepisoder i Kaukasus

Selvmordsbomberen dundret inn gjennom porten til politihovedkvarteret i Nazran og utløste sprengladningen da polititjenestemenn var i ferd med å ta oppstilling, opplyser Kaloj Akhilgov, som er talsmann for Ingusjetias president.

Selvmordsbomberen og lastebilen angriperen satt i, ble fullstendig pulverisert i eksplosjonen, som i tillegg til å sette politistasjonen i brann, også gjorde stor skade på boligblokkene i nabolaget.

Flere av de rundt 120 som ble såret, er barn, ifølge Svetlana Gorbakova, som jobber for den russiske påtalemakten i delrepublikken.

Alle de drepte var polititjenestemenn. Mange av de sårede er folk som bor i nærheten av politistasjonen.

Les også: Journalist skutt i Dagestan

Anklager islamister

Sist onsdag ble en minister i regjeringen i Ingusjetia skutt og drept.

Ingusjetias Kreml-utpekte president, Junus Bek-Jevkurov, ble selv såret og nær drept i et angrep i juni, men det ble nylig klart at han snart er i stand til å vende tilbake på jobb.

- Ytterliggående krefter som ønsker å hevne sikkerhetsoperasjoner i grenseområdene mot Tsjetsjenia, sto bak angrepet i Nazran, uttalte Bek-Jevkurov mandag.

– Dette er et forsøk på å destabilisere situasjonen og spre panikk, sier han.

Samtidig mener Jevkurov at den tsjetsjenske krigsherren Doku Umarov sto bak angrepet mot presidentens kortesje 22. juni.

I slutten av forrige uke ble 19 mennesker drept, deriblant sju kvinner, i et angrep i delrepublikken Dagestan, litt lengre øst i Nord-Kaukasus. Det har også vært flere drap på menneskerettighetsaktivister i området de siste månedene.

Urolig region

Menneskerettsgrupper mener vilkårlige arrestasjoner, tortur og likvideringer som myndighetene har stått bak, bidro til å rekruttere flere opprørere under Jevkurovs forgjenger, Murat Ziazikov.

Jevkurov har lovet å gjøre slutt på overgrep og har søkt å forhandle om å benåde opprørere som legger ned våpnene.

Russiske styrker har i løpet av de siste 15 årene utkjempet to omfattende kriger mot separatister i republikken Tsjetsjenia i Nord-Kaukasus. Selv om forholdene i Tsjetsjenia nå er noe roligere, meldes det stadig om nye voldshandlinger i naborepublikkene på hver side av Tsjetsjenia: Dagestan og Ingusjetia.

SISTE NYTT

Siste nytt