Hopp til innhold

Nord-Korea ba Clinton forhandle

Nord-Korea skal ha bedt Bill Clinton om å komme på besøk for å forhandle om løslatelsen av de to de amerikanske journalistene.

Bill Clinton og Kim Jong Il
Foto: AP

De to journalistene, Laura Ling (32) og Euna Lee (36), skal i juli ha sagt til familiene sine at nordkoreanske myndigheter hadde sendt en forespørsel til den tidligere amerikanske presidenten om å komme for å forhandle om en løslatelse.Opplysningene stammer fra en tjenestemann i Obama-administrasjonen.

Les også: Clinton-beklagelse ga benåding

Les også: Bill Clinton i Nord-Korea

Påtrykk fra Al Gore

Familiene til de to kvinnene ba også Clinton om å reise til Nord-Korea. Det hvite hus skal også ha anbefalt Clinton om å dra etter å ha fått forsikringer om at de fengslede journalistene ville bli løslatt om han tok turen, forteller tjenestemannen.

I tillegg skal også Al Gore, visepresident under Bill Clinton, skal ha bedt sin tidligere sjef om å forhandle.Gore eier TV-kanalen Current TV der Ling og Lee arbeider.

I fin form

Clinton forlot flyplassen Pyongyang onsdag med to journalistene om bord i flyet sitt. Flyet landet senere i Japan. De to skal være i fin form og er svært glade for å være løslatt.

Laura Ling

Journalistene Euna Lee og Laura Ling ble arrestert i mars i år.

Foto: AFP / AFP

Clinton skal ikke ha bedt om unnskyldning for oppførselen til de to journalistene, som ble dømt til tolv års fengsel for fiendtlige handlinger. De ble pågrepet ved grensen til Kina i mars i år.

President Barack Obama hyllet i en uttalelse onsdag Clinton for utmerket arbeid.

Talsmann for Bill Clinton, Matt McKenna, forteller at ekspresidentens fly snart skal sette kursen for Los Angeles der journalistene skal møte familiene sine etter fem måneder i fengsel i Nord-Korea.

Les også : Grensevakter pågrep journalister

Les også: 12 års fengsel for journalistpar

De to ble benådet tirsdag etter et møte mellom Bill Clinton og Nord-Koreas øverste leder Kim Jong-il.

Ble orientert

Det hvite hus nektet å kommentere Clintons reise da han befant seg i Nord-Korea, men tjenestemannen satte onsdag reisen i sammenheng med den pågående konflikten om Nord-Koreas atomvåpenprogram.

Den anonyme tjenestemannen opplyser imidlertid at Barack Obamas nasjonale sikkerhetsgruppe orienterte Clinton før avreise til Pyongyang.

- Nord-Korea har valget mellom å fortsette sin provoserende oppførsel eller returnere til forhandlingsbordet, sier tjenestemannen, som legger til at USA inntil så skjer vil fortsette å arbeide for at sanksjonene mot landet blir overholdt.

- Nord-Korea vil bare bli mer isolert om landet fortsetter som før, sier kilden i Det hvite hus.

Samtalene mellom Kim Jong-il og Clinton skal ha dreiet inn på
atomspørsmålet, men Clinton skal kun ha fremmet sitt eget syn på
saken.

Clinton skal likevel ha gjort det klart overfor Nord-Koreas ledere at å frigi journalistene kan få positive ringvirkninger.

Bill Clinton forlater Nord-Korea

Bill Clinton og de to amerikanske journalistene forlater Nord-Korea.

Foto: AP

SISTE NYTT

Siste nytt