Hopp til innhold

Grensevakter pågrep journalister

To amerikanske journalister er arrestert på grensen mellom Kina og Nord-Korea

Euna Lee og Laura Ling
Foto: Yonhap / AP

Det amerikanske utenriksdepartementet har uttrykt bekymring overfor Nord-Korea etter at nord-koreanske grensvakter har arrestert to amerikanske journalister.

Journalistene Euna Lee og Laura Ling var på en reportasjetur i Kina nær grensen mot Nord-Korea da de ble arrestert tirsdag. I følge sør-koreansk TV befant journalistene seg på kinesisk territorium, men filmet over grensen mot Nord-Korea.

Gikk inn i Kina

I følge TV-kanalen YTN gikk nord-koreanske grensevakter inn i kinesisk område og arresterte journalistene. Flere kilder opplyser at Lee og Ling trosset advarsler mot å filme i området.

Det amerikanske utenriksdepartementet samarbeider med kinesiske myndigheter for å få vite hvor journalistene er og om de har det bra, sier talsmann Fred Lash til nyhetsbyrået AFP.

Spenningen mellom USA og Nord-Korea har økt i det siste etter at det ble kjent at Nord-Korea planlegger oppskyting av det de kaller en kommunikasjonssatellitt i april. USA og Sør-Korea har hevdet at det derimot dreier seg om testing av et langdistansevåpen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober