Hopp til innhold

Svineinfluensa i flere land

Det rapporteres stadig om nye tilfeller av svineinfluensa. Canada, New Zealand og flere steder i USA har registrert det som trolig er sykdommen.

En soldat deler ut munnbind i Mexico By
Foto: ALFREDO ESTRELLA / AFP

I New York er åtte elever konstatert med en lettere form for svineinfluensa. Totalt er 20 bekreftet smittet. Søndag kveld kom det melding om at fire personer i Canada er smittet, i dag mandag er tallet oppe i seks tilfeller.

I Europa er det foreløpig ikke registrert noen med svineinfluensa, men tre mistenkelige tilfeller i Spania og ett i Frankrike undersøkes. Prøvesvarene har ennå ikke kommet.

Dansker undersøkes

To dansker er undersøkt for svineinfluensa, etter å ha kommet hjem fra Mexico. Den ene av de to danskene som ble testet, skal bare ha hatt
alminnelig influensa.

- Vi venter fremdeles på resultatet fra den andre undersøkelsen,
sier avdelingslege Terese Katzenstein ved epidemiklinikken ved
Rikshospitalet i København.

I Skottland er to personer lagt inn på sykehus med influensalignende symptomer etter å ha vært i Mexico. Heller ikke her vet man om det faktisk dreier seg om svineinfluensa.

- Ingen garanti

Men også andre deler av verden har trolig fått svineinfluensaen over grensen.

- Ti studenter som nylig kom hjem fra Mexico, har ”sannsynligvis” svineinfluensa, sa helseminister Tony Randall på New Zealand søndag.

- Eksperter i helsedepartementet har sagt til meg at det ikke finnes noen garanti for at disse studentene ikke har svineinfluensa, men de mener at det er sannsynlig, sa Randall.

På bedringens vei

De ti studentene fra Rangitoto College i Auckland reiste i en gruppe sammen med tre lærere og 22 studenter. Lørdag kom de hjem fra en tre ukers tur til Mexico.

- Likevel, jeg har blitt informert om ingen av pasientene er alvorlig syke, og de fleste ser faktisk ut til å være på bedringens vei.

De ti studentene har testet positivt for influensa type A , og testresultatene vil bli sent til WHOs laboratorium i Australia for å sjekke om det virkelig er den nye svineinfluensaen av type H1N1 sa Ryall.

Studentene blir nå behandlet med Tamiflu .

Les: - Ingen skal være redde på ferie

Minst 81 personer i Mexico har til nå mistet livet på grunn av svineinfluensaen, som også har smittet ti personer i USA.

Les: Norge forbereder seg på krise
Les: Global frykt for svineinfluensa

Les: Svineinfluensaen vil spre seg

Mistanker i Frankrike

En kvinne blir undersøkt før hun går inn i en bar i Mexico By

En kvinne blir undersøkt før hun går inn i en bar i Mexico By.

Foto: STRINGER/MEXICO / REUTERS

Franske helsemyndigheter melder også søndag om at de mistenker at to reisende som kom tilbake fra Mexico har svineinfluensa.

- Vi har våre mistanker, men disse har ikke blitt bekreftet hos de to som kom tilbake fra Mexico, sa Didier Houssin, fransk helsedirektør, til avisen Le Parisien.

- Det kommer med sikkerhet ikke til å mangle andre mistenkelige saker de kommende dager, fordi det er mange som har flydd og tatt båt fra Mexico, la han til.

Houssin vil ikke utelukke at en person med smittsom svineinfluensa kan komme seg inn i Frankrike.

Faren foreløpig over i Storbritannia

Det var også frykt for at svineinfluensaen hadde nådd Storbritannia lørdag. En ansatt fra British Airways ble sendt til sykehus med ”influensalignende symptomer” kort tid etter ankomst fra Mexico.

- Jeg kan bekrefte at han ikke har svineinfluensa. Alle testene er negative, sa en talsmann fra sykehuset Nortwick Park.

Talsmannen forklarte også at mannen blir holdt på sykehuset fordi de tror har har fått en form for reisesyke.

Verden helseorganisasjon (WHO) deklarerte lørdag at verden står overfor en medisinsk krise som vekker internasjonal bekymring. Organisasjonen ba myndigheter over hele verden om å øke overvåkingen av influensalignende symptomer og lungebetennelse.

SISTE NYTT

Siste nytt