Hopp til innhold

- Forbereder oss på alvorlig krise

- Det mest alvorlige er at svineinfluensaen ser ut til å smitte lett fra menneske til menneske. Det beroligende er at tilfellene fra USA og Canada er milde influensatyper, sier Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.

Montasje: Bjørn Iversen og barn med munnbind i Mexico
Foto: Knut Falch/Ronaldo Schemidt / Scanpix/AFP

- Vi tar det veldig alvorlig og forbereder oss på at dette kan bli en verdensomspennende epidemi, sier Bjørn Iversen, overlege ved Folkehelseinstituttet .

103 er nå bekreftet døde i Mexico som følge av svineinfluensaen.

Les: EU innkaller til hastemøte

Video nsps_upload_2009_4_27_8_22_47_3984.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se intervju med Folkehelsa.

Dobbelt bilde

- Det er et dobbelt bilde internasjonalt, det ene er fra Mexico hvor det er mange tilfeller av alvorlige lungebetennelser, men hvor det ikke er bekreftet at alle det er svineinfluensa, mens bildet fra USA og Canada er mer beroliggende, alle der har bare hatt milde influensasymptomer, sier Iversen.

Iversen konkluderer at dette kan tyde på at en del av tilfellene fra Mexico er noe annet svineinfluensa.

- Svineinfluensa gir de samme symptomene som vanlig influensa hos mennesker. Det vi er usikre på når et influensavirus krysser artsbarrieren fra svin til menneske eller fugl til menneske, er om det er mer alvorlig når den gjør det enn det ellers ville vært, sier Iversen.

- De første signalene fra Mexico tydet på at det var veldig mange som hadde et alvorlig sykdomsbilde, men signalene nå fra USA og Canada kan tyde på at det ikke er noe annet enn en mild influensa, sier Iversen.

Vet lite

- Tidligere har det bare vært tifeller av smitte fra svin til menneske, nå som det smitter fra menneske til menneske kan det være veldig alvorlig. Vi vet ennå ikke hvor smittsomt det er og hvor lett det smitter fra person til person.

- Vi vet ikke hvor utbredt epidemien har vært blant svin i Mexico, hvor lett den har smittet fra dyr til dyr, men det ser ut som det smitter lettere mellom mennesker og det er det mest alvorlige med det, sier Iversen.

Les også: Frykter svineinfluensa-pandemi

Bjørn Iversen

Bjørn Iversen.

Foto: Anne Lene Solbakken/Folkehelseinstituttet

- Vi forbereder oss som om det er en alvorlig krise. Det er bedre å forberede seg for mye, og så skjer det ingenting, enn at vi gjør det motsatte, og så opplever at det blir en pandemi. Vi jobber svært hardt nå for å være godt forberedt, men det er utfordrende for det kommer lite informasjon fra Mexico, sier Iversen.

- Kontakt lege

Det har kommet meldinger om at influensaen rammer unge friske, men Iversen mener det er for tidlig å si noe om hvilke grupper som blir smittet. Hvordan smitten spres er heller ikke kjent. Likevel har Folkehelseinstituttet allerede gått igjennom beredskapsplanene med Helse- og omsorgsdepartementet.

- Vi legger ut informasjon og oppdaterer våre nettsider og sender informasjonen vi sitter på til sykehus i Norge. Vi må være godt forberedt i tilfelle noen kommer fra Mexico og er syke. Vi må ha en plan for hva vi skal gjøre da.

Hva bør en gjøre hvis en kommer hjem og føler seg dårlig?

- Hvis en har vært i USA eller Mexico og blir syk med luftveissymptomer bør en kontakte lege så fort som mulig for å vurdere om det er svineinfluensa.

- Følg de vanlige rådene

Folkehelseinstituttet vil foreløpig ikke fraråde folk fra å dra til Mexico, men ber de som er der om å følge rådene fra de lokale myndighetene. Iversen forteller at det hele tiden tas en løpende vurdering sammen med WHO og Det europeiske nettverket slik at de ulike landene sier og forholder seg til svineinfluensaen på samme måte.

En gateselger med munnbind i Mexico

En gateselger med munnbind i Mexico By.

Foto: OMAR TORRES / AFP

Det er ingen grunn til å få panikk i Norge, men folk bør ta noen forholdsregler.

- Generelt bør folk følge de vanlige rådene som gjelder ved en influensa. Det betyr blant annet at de bør tenke på håndhygienen og hostehygienen, sier Iversen.

- Vet aldri når den kommer

Eksperter har i en periode advart om at det kan komme en pandemi når som helst. Det oppstår vanligvis omtrent hvert 20. år.

- Vi vet aldri når den kommer, men vi vet at den kommer før eller senere. Vi trodde det samme om fugleinfluensaen, men den har foreløpig ikke slått til. Vi vet ingenting ennå. Det er derfor vi bruker så mye ressurser.

Iversen mener likevel Norge er godt forberedt på en pandemi, og at det foreløpig virker som om man har medisiner som virker.

- Vi er godt forberedt. Vi har jobbet med influensaberedskapen i 10 – 15 år og vi har en god pandemiplan. Vi har et stort lager med medikamenter. Rapporter fra USA tyder på at viruset er følsomt for disse medisinene, sier Iversen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger