Hopp til innhold

Dalai Lama vs fotball-VM 2010

Dalai Lama nektes visum for å delta på en fredskonferanse i Sør-Afrika i neste uke. Myndighetene i landet mener han kan ødelegge for fotball-VM i 2010.

Dalai Lama
Foto: ERIC VIDAL / AFP

Kgalema Motlanthe

President Kgalema Motlanthe.

Foto: Michel Euler / AP

Den offisielle grunnen for visumnekten er at Dalai Lama kan bli en distraksjon, og at han vil stjele oppmerksomheten fra fotball-VM i Sør-Afrika i 2010.

- Vi i Sør-Afrikas regjering har ikke invitert Dalai Lama til Sør-Afrika, fordi det ikke vil være i Sør-Afrikas interesser, sier Thabo Masebe, som er talsmann for president Kgalema Motlanthe, til nyhetsbyrået AFP.

Frykter fotballforvirring

Regjeringen valgte å kommentere saken i dag etter et oppslag i den sørafrikanske avisen Sunday Independent i går.

Ifølge gårsdagens artikkel har Kinas ambassade i Pretoria bekreftet at den har bedt sørafrikanske myndigheter om å gi avslag på visumsøknaden til Dalai Lama.

Verdens oppmerksomhet er rettet mot Sør-Afrika som vertsnasjonen for VM i 2010, og vi vil ikke ha noe forvirring omkring dette.

Talsmann for president Kgalema Motlanthe, Thabo Masebe

Fredskonferanse

Dalai Lama ble invitert til Sør-Afrika av arrangørene av en fredskonferanse som skulle ta opp temaer som fotball, rasisme og fremmedfrykt.

Masebe opplyser at regjeringen ikke ble informert om Dalai Lamas invitasjon på forhånd.

Desmond Tutu, Martti Ahtisaari, Frederik Willem de Klerk og Erik Solheim skal etter planen delta på konferansen som holdes i Johannesburg 27. mars.

SISTE NYTT

Siste nytt