Hopp til innhold

- Svarte dummere enn hvite

Tidligere nobelprisvinner i medisin, James Watson, har måttet tåle hard kritikk etter at han i går koblet hudfarge til intelligens.

James Watson
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP

"All vår sosialpolitikk er basert på det faktum, at deres intelligens er den samme som vår - til tross for at all forskning tyder på det motsatte", sier nobelprisvinneren i medisin fra 1962.

Watson kom med uttalelsen om at hvite er mer intelligente enn svarte i et intervju med The Sunday Times i går, skriver engelske  The Independent .

Ryster forskningsverden

James Watson er blitt anerkjent for å være en av pioneerene bak oppdagelsen av DNA-molekylets struktur.

Nå har han rystet hele den vitenskapelige verden med hans famøse uttalelser, som kom i forkant av en tale han skulle holde i Vitenskapsakademiet i London.

Debatten om hudfarge og intelligens er imidlertid ikke ny fra hans munn. På 1990-tallet ga han ut boka "The Bell Curve", hvor han hevder at forskjellen på menneskers intelligenskvotient er genetisk basert, og diskuterte i boka hva forskjellene i rasenes intelligens kunne bety.

Forsker-kolleger verden over tar nå til motmæle mot Watsons kontroversielle utsagn. Også britiske politikere er skuffet.

- Det er sørgelig å se en vitenskapsmann med slike resultater komme med så ubegrunnede, uvitenskapelige, og ekstremt støtende kommentarer, sier formannen i den britiske innenrikskomiteen, Keith Vaz.

Kontroversiell

Det er imidlertid ikke første gang biologiprofessoren sjokkerer med kontroversielle utsagn.

I 1997 uttalte han kvinner skulle ha rett til abort dersom det kunne bevises at deres ufødte barn var homofilt.

Ifølge The Independent nekter Watson i dag å kommentere sine utsagn.

SISTE NYTT

Siste nytt