Hopp til innhold

- Ingen grunn til å tro Iran

- Det er ingen grunn til å tro på Iran når de sier de ikke vil produsere atomvåpen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Jonas Gahr Støre
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

 - Det er ingen grunn til å tro dem fordi Iran tidligere har skjult mange av sine programmer. Det er viktig at det internasjonale samfunnet sier klart fra om at Iran må følge de vedtakene som de internasjonale atomenergibyråene og Sikkerhetsrådet har fattet.

- Atomprogrammet har vært en kilde til uro både internasjonalt og også i regionen. Landene i regionen ser på dette med dyp uro fordi det trekker i gang et mulig rustningskappløp i en region som har nok våpen og konflikter fra før, mener Støre.

- Kun negative konsekvenser

USA og andre land er bekymret over Irans siste atomutspill der landet truer med å trekke seg fra ikke-spredningsavtalen.

- Iran går en vei som bare kan føre til negative konsekvenser, sier en talsmann for myndighetene.

Den iranske presidenten forsvarte mandag nok en gan landets atomprogram og sa blant annet at landet til nå har overholdt alle regler.

- Men vestmaktenes handlinger kan tvinge landet til å revurdere tidligere avtaler, blant dem ikke-spredningsavtalen.

Denne avtalen gir landet rett til å ha et atomprogram, men ikke til å ha atomvåpen. Trekker landet seg fra avtalen, kan det altså i henhold til folkeretten utvikle atomvåpen.

Irans atomprogram er ifølge landet selv siktet inn mot sivil atomkraft, men vestlige land frykter at landet er i ferd med å utvikle atomvåpen.

I talen sa presidenten også at Iran nå er i stand til å utvikle uran "i industriell skala". Anriking av uran er kjernepunktet i striden mellom Iran og Vesten. Anriking av uran må til for å produsere brensel til kjernefysiske prosesser. Men med anriking i en mer utvidet form kan man også få til prosessen med å spalte atomkjerner for å produsere atombomber.

Internasjonal bekymring

Kunngjøringene fra Iran møter derfor kraftig kritikk internasjonalt.

– Iran fortsetter å trosse det internasjonale samfunnet. og dermed isolerer landet seg ved å utvide sitt atomprogram, sier Gordon Johndroe, talsmann for det nasjonale sikkerhetsrådet i Det hvite hus.

– Vi er veldig bekymret over den iranske kunngjøringen om at de har startet anriking i så stor skala, sier han, og henviser til at lederen for Irans atomenerfgiorganisasjon sier at Iran fortsatt som målsetting å installere 50.000 sentrifuger for anriking av uran ved atomanlegget i Natanz..

Også Storbritannia er bekymret for nyhetene fra Iran.

– Dette gjør det enda viktigere med FN-resolusjoner og innsats fra IAEA, sier en talsmann for britiske myndigheter ifølge BBC.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordrer Iran til å følge resolusjonene fra Sikkerhetsrådet, mens EU nok en gang oppfordrer Iran til å stanse atomprogrammet.

- Vesten må godta oss

Det siste har imidlertid ikke Iran noen planer oim å gjøre.

– Vesten må bare akseptere at Iran driver med industriell anriking av uran, sa Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki tirsdag.

– Å stanse anriking er helt uakseptabelt, sa han, men understreket likevel at Iran er rede til å ha en dialog med Vesten dersom "de har noe nytt å komme med".

– Motparten må akseptere den nye realiteten om Irans atomprogram, sa han, og henviste til talen som president Ahmadinejad holdt mandag.

SE VIDEO: URO OVER ATOMUTSPILL

 

 

SISTE NYTT

Siste nytt