Hopp til innhold

Norges Bank holder renta uendret

Sentralbanksjef Øystein Olsen informerte i dag at Norges Bank holder styringsrenta uendret på 2,25 prosent.

Sentralbanksjef Øystein Olsen

Sentralbanksjef Øystein Olsen informerte onsdag 10. august at renta blir stående på 2,25 prosent.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Sentralbanksjefen sier beslutningen om å holde renta uendret har sammenheng med uroen i finansmarkedene og klare signaler om svakere vekst internasjonalt.

– Den siste tiden har vært preget av tiltakende uro i aksjemarkedene, aksjefall og sviktende tillitt til euro-samarbeidet, sier han i sin begrunnelse.

Norges Bank trekker fram at det er god vekst i norsk økonomi, og at utviklingen her hjemme har vært omtrent som ventet, noe som taler for en høyere rente.

På den andre siden er inflasjonen lav. Utviklingen hos våre handelspartnere ser ut til å bli svakere enn ventet. Sammen med uroen i finansmarkedene påvirker det utsiktene også her hjemme, forklarer Olsen.

– En samlet vurdering av utsiktene og risikobildet tilsier at renten ikke endres ved dette møtet, sier han.

Steinar Mediaas

NRKs økonomikommentator Steinar Mediaas.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Lav USA-rente i to år

NRKs økonomikommentator Steinar Mediaas mener beslutningen om å la renta stå, viser at Norges Bank tar hensyn til det som skjer i verden.

– Ikke minst det sterke signalet fra den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke om at USA kommer til å ha en lav rente i minst to år fremover, sier han.

Ben Bernanke skapte børsjubel i USA i går da han lovet å holde renta uvanlig lav helt frem til midten av 2013. Dermed kan den amerikanske styringsrenta bli liggende mellom 0 og 0,25 prosent i to år fremover.

Ifølge sentralbanksjef Øystein Olsen har Bernankes uttalelse isolert sett ikke hatt noe å si for den avgjørelsen Norges Bank har tatt.

– Den kom sent, og etter at vår beslutning var tatt, men den kom som en sluttsten til det vi allerede hadde bestemt, sier han.

Vurderte å øke renta

Verdens børser har falt kraftig de siste ukene etter at problemene i Euro-sonen ser ut til å kunne spre seg, og spesielt etter at USAs kredittverdighet ble nedgradert for første gang i historien .

Mediaas mener det er to andre viktige grunner til at renta blir stående, selv om det har vært varslet en økning.

– De har sett at kronekursen blir så sterk at den stanger mot deres egen grensesetting. I tillegg er inflasjonen ikke så høy som de tidligere har forutsett, sier Mediaas.

– I sum betyr det at de velger å ikke sette ned renta, selv om de tidligere har gitt tydelige signaler om det.

Olsen sier at Norges Bank vurderte å øke renta som varslet.

– Det er åpenbart at vi denne gang, med utgangspunkt i egne uttalelser vurderte å øke rente som varslet, sier han.

Børsen i Japan

Verdens fallende børser var en av flere grunner til at Norges Bank i dag valgte å ikke heve renta.

Foto: YURIKO NAKAO / Reuters

Frykter boligboble

Norges Bank har tidligere signalisert at renta i Norge skal opp. De er bekymret for situasjonen i boligmarkedet, og ønsker virkelig ikke noen boligboble i Norge. Det kunne de vanligvis ha styrt ved å heve renta til ønsket nivå.

Men Norges Bank må forholde seg til det som skjer i resten av verden , og får dermed problemer med å bremse boligmarkedet.

– Vi kan ikke ha et særnorskt høyt rentenivå. Vi må følge verden, sier Mediaas.

Nå får Norges Bank hjelp fra norske banker, som har varslet at de vil sette opp lånerenta i løpet av de neste 14 dagene.

Næringslivet vil bremse

Roar Flåthen

LO-leder Roar Flåthen ba om at renta ble holdt i ro.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX
John G. Bernander

Også NHO-leder John G. Bernander ba innstendig om at renta måtte bli stående.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Tidligere i dag uttrykte næringslivet bekymring for hvordan norske bedrifters konkurranseevne blir påvirket i en turbulent verdensøkonomi.

LO, NHO og Norsk Industri gikk samtidig ut og ba Norges Bank la være å heve renta i dag.

LO-leder Roar Flåthen sa at det er behov for å stabilisere situasjonen, og la vekt på at Norge allerede har en høyere rente enn de fleste andre land.

Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, sa en økt rente vil skape speulasjoner mot den norske krona - som dermed kan bli veldig sterk.

NHO-leder John G. Bernander uttrykte bekymring for en svak prisstigning og en utflatet sysselsettingsvekst. Også han ba instendig Norges Bank om å la renta ligge i ro.

Kan tvinge renta ned

Det er nå snart tre år siden vi så starten på finanskrisen. Mens den har pågått har Norges Bank ikke kunnet holde renta på et nivå som de kunne tenke seg. Det som skjer i verden nå, tyder på at vi vil slite med finanskrisen en god stund fortsatt.

– Det er veldig store problemer fortsatt. Krisen har flyttet seg fra de store bankene til store lands økonomier, sier Mediaas.

Norge har et mål om å følge en inflasjon på 2,5 prosent. Men om inflasjonen blir lavere enn det over tid, kan Norges Bank bli nødt til å sette ned renta.

– Det blir et kraftig skudd for baugen for planene om å sette opp rentebanene, vurderer Mediaas.

Finansministeren: – Renta skal opp

Finansminister Sigbjørn Johnsen

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) ber norske husholdninger ikke legge dagens lave rente til grunn når de kjøper hus og bil.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Finansminister Sigbjørn Johnsen sier om dagens rentebeslutning at han tar den til etteretning, men han finner det nødvendig å minne på at Norge skal fortsette å føre en stabil og bærekraftig utvikling i norsk økonomi.

– Penge- og finanspolitikken må virke sammen for å få til det. Det er vårt utgangspunkt i arbeidet med statsbudsjettet for neste år, sier Johnsen i en kommentar.

Nå ber han norske husholdninger ikke ta av på grunn av den lave renta.

– Rentenivået i Norge er lavt. Norges Bank har signalisert at renten vil bli satt gradvis opp gjennom de neste årene, mot et mer normalt nivå. Det er viktig at husholdningene ikke legger dagens lave rentenivå til grunn når de vurderer låneopptak til kjøp av hus eller bil, sier han.

Neste rentebeslutning fra Norges Bank er ventet 21. september.