NRK Meny
Normal

Verste børsuke på to år

Den amerikanske børsen stengte fredag med en liten oppgang på 0.54 prosent etter den verste børsuken på over to år.

Wall Street

Til slutt endte Dow Jones-indeksen, som den eneste i pluss, opp 0,54 prosent.

Foto: Henny Ray Abrams / AP

Til slutt endte Dow Jones-indeksen, som den eneste i pluss, opp 0,54 prosent til 11.444,68 poeng. Indeksen falt dermed 5,8 prosent denne uken.

LES: Arbeidsledigheten gikk ned i USA
LES: USAs statsgjeld tangerer BNP

Frykt og usikkerhet

De amerikanske børsene svingte kraftig fredag. Markedet er preget av frykt og usikkerhet rundt gjeldssituasjonen i Europa.

Amerikanske aksjer steg med mer enn 1 prosent ved åpningen. Også europeiske børser hoppet etter at tallene fra USA ble kjent.

Årsaken kan være at det ble skapt 117.000 arbeidsplasser i USA i juli, og arbeidsledigheten har sunket til 9,1 prosent. Det var i forkant ventet at ledigheten skulle holde seg uendret etter at den både i mai og juni har ligget på 9,2 prosent.
Private arbeidsgivere får mye av æren for nedgangen.

40 prosent sannsynlighet for tilbakefall

Eksperter håper at positive arbeidsledighetstall vil kunne stabilisere kursene igjen etter den kraftige turbulensen på det globale aksjemarkedet de siste dagene.

De siste ukene har det bredt seg en frykt i markedet om at amerikansk økonomi er på vei tilbake til en økonomisk nedgangstid, og noen økonomer tror det er så mye som 40 prosent sannsynlighet for et tilbakefall.

Sammen med bekymringer for en voksende gjeldskrise i Europa har dette ført til en økende usikkerhet om verdensøkonomiens helse.

Torsdag ble en blodrød dag for de globale aksjemarkedene. Etter at europeiske børser hadde falt med over 3 prosent, fulgte Wall Street i New York opp med panikksalg, og det var også kursras på asiatiske børser.

LES OGSÅ: Europa: En regning uten vert