– Vil skape grunnleggende uro i verdensøkonomien

– Nedgraderingene av USAs kredittverdighet vil rokkke tankegangen til mange investorer. Verdensøkonomien har mistet sin siste trygge havn, sier Olav Chen i Storebrand.

S&P Downgrades U.S. Credit Rating

Standard & Poor's nedgradering av USAs kredittverdighet vil vil på lang sikt skape grunnleggende uro i verdensøkonomien.

Foto: Andrew Burton / Afp

Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand

- For første gang i historien er ikke amerikansk statsgjeld sikker som gull, sier senior porteføljeforvalter i Storebrand.

Foto: Storebrand

Natt til lørdag nedgraderte det amerikanske kredittratingbyrået Standard & Poor's USAs kredittverdighet fra toppnivået AAA til AA+. Noe slikt har aldri skjedd tidligere.

Byrået begrunnet nyheten med at forliket som nylig ble vedtatt i Kongressen om sparetiltak og heving av USAs gjeldstak, er utilstrekkelig.

Porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning, Olav Chen, sier til NRK at USA kan nå et eventuelt nytt gjeldstak kjappere enn tidligere antatt.

– Nedjusteringene vil kunne føre til høyere lånekostnader. Det betyr at USA kommer i et enda verre uføre enn det de allerede er i. Med den høye gjelden de har, så betyr det at gjelden vil øke, sier Chen.

– Vår plikt å nedgradere USA

Davis Beers, som leder Standard & Poor's sin kredittvurdering mener det var selskapets plikt å ta den harde og kontroversielle avgjørelsen.

– Vi tar vårt ansvar svært seriøst, og hvis komiteen, når analysen er ferdigstilt, konkluderer med at vår vurdering ikke er der den burde være, er det vår plikt å ta den beslutningen, sier Beers.

Kredittvurderingsbyrået er blitt kraftig kritisert av Obama-administrasjonen for å ha basert sin avgjørelse og analyse for mye på den bitre gjeldstak-debatten som til slutt førte til enighet om et kompromiss i ellevte time torsdag denne uken, skriver NTB.

– En barriere er brutt

Terje Erikstad

Leder av finansredaksjonen i Dagens Næringsliv, Terje Erikstad, sier investorene er veldig nervøse for utviklingen.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Leder av finansredaksjonen i Dagens Næringsliv, Terje Erikstad, mener nedgraderingen er svært alvorlig fordi det bryter en barriere.

– Det har aldri hvert tvil om at USA, sett på som den mest fleksible og effektive økonomien, skulle ha den beste kredittkarakteren, sier Erikstad til NRK.

Han tror nedgraderingen kommer til å skape en grunnleggende usikkerhet i økonomien.

– Investorene er veldig nervøse for utviklingen. Den økonomiske veksten er veldig svak. Nye tall tyder på at den er svakere enn det man har trodd, sier Erikstad som mener nedgraderingene kommer på et ekstremt dårlig tidspunkt for USA.

– Selvpåført nedgradering

Foreløpig er det bare ett av de tre store kredittratingbyråene som har endret USAs kredittverdighet.

Beers innrømmer at avgjørelsen var sterkt påvirket av et skifte i Washingtons politiske dynamikk.

Kort tid etter at Standard & Poor's kom med sin kunngjøring fredag, forsøkte USAs finansdepartement å minimere skaden ved å forsikre om at det ikke ville endre sin veiing av risikoen ved den amerikanske statsgjelden

Erikstad mener politikerne i den amerikanske kongressen må ta på seg skylden for nedgraderingen.

– Dette er en selvpåført nedgradering, Det er politikernes manglende vilje og evne til å løse problemet som gjør at USA blir nedgradert.